Vijesti Privreda UNIS: Počeo štrajk, slijedi razgovor sa ministarstvom

UNIS: Počeo štrajk, slijedi razgovor sa ministarstvom

0

Od ponedjeljka su radnici Fabrike cijevi „UNIS“, koja je gotovo dvije godine bez kontinuiranog rada, ponovo u štrajku, ovaj put odlučniji nego ikad.

DSCN0004

Na sastanku radnika koji je održan prvog dana štrajka, predsjednik štrajkačkog odbora Slađan Katanić, upoznao je prisutne sa koracima koje će nastojati da poduzmu u narednom periodu. Iako je, odgovarajući radnike od štrajka, generalni direktor Mile Georgijevski, obećao isplatu 500 KM do kraja sedmice i opipljive rezultate u pokretanju proizvodnje, ponudivši čak i svoju ostavku, radnici se nisu pokolebali. Odlučeno je da se još u ponedjeljak porazgovara sa rukovodstvom opštine, a da se krajem sedmice ode i pred zgradu Vlade i pokuša razgovarati sa resornim ministrom Petrom Đokićem, bez obzira na eventualno ispunjenje obećanja.

Prije sedam dana radnici su u prostorijama sindikata održali internim sastanak na kome su odlučili da svoja potraživanja, koja se odnose na 17 plata i doprinose za čak 8 godina, ostvare kroz privatne tužbe, s obzirom da su neki od radnika na taj način već uspjeli naplatiti svoja dugovanja. Ni nedavno održana probna proizvodnja nije dala nadu radnicima za bolje dane, jer je, prema Katanićevim riječima, proba pokazala da su pogoni u lošem stanju i da je neophodno dosta rada da se vrate u prvobitno stanje. Radnici Unisa, po prvi puta od kada svoja prava nastoje ostvariti kroz štrajkove, ne traže pokretanje proizvodnje.

– Radnicima više nije prioritet pokretanje proizvodnje, to je pitanje za upravu. Mi želimo da ostvarimo svoja prava, zarađene plate i uplatu doprinosa, uvezivanje radnog staža, zaključuje Katanić, dodajući da su iz preduzeća rekli da za to sredstava nema.

Mile Georgijevski, potvrđujući stav da će u slučaju neisplate radnicima po 500 KM i izostanka dogovora sa dobavljačima repromaterijala, dati ostavku na funkciju menadžera preduzeća, je istakao da ni on, ni većinski vlasnik Goran Tomić, nisu odustali od pokretanja proizvodnje u preduzeću, te da stečaj nije opcija.

– Mi smo uspjeli obezbijediti isplatu deset plata u periodu u kojem preduzeće ne radi, a sve novcem većinskog vlasnika preduzeća i valorizacijom dijela imovine. Do kraja sedmice će se znati konačan rasplet situacije, naglašava Georgijevski.

Iako nije protiv štrajka radnika, nije siguran da je to ispravan način, naročito s obzirom da preduzeće ionako ne radi. Smatra da se time „Unis“ dovodi u lošiji položaj jer je, zbog negativnog publiciteta, došlo do otkazivanja pojedinih garancija i kredita koje su već bili dogovoreni, zbog čega savjetuje radnike da prekinu štrajk. Rješenje problema vidi u pokretanju proizvodnje, jer tržište za plasman proizvoda postoji, a ostvarivanjem zarade dolazi do postepenog smanjenja dugovanja i bolje pozicije preduzeća.

Radnici su u ponedjeljak razgovarali i sa zamjenikom načelnika Sinišom Jeftićem i narodnim poslanikom Igorom Žunićem.

Detalji ovog sastanka su izneseni na okupljanju održanom u krugu preduzeća u utorak. Žunić je, dajući podršku radnicima, istakao da je nakon dvije godine neophodno naći rješenje i tražiti odgovornost. U razgovoru, koji je vodio sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrom Petrom Đokićem, dogovoren je sastanak koji bi se trebao da se održi u našoj opštini narednog utorka, a kojem bi, pored predstavnika ministarstva, prisustvovali i načelnik, radnici i predsjednik granskog sindikata Tane Peulić.

– Preduzeće je nadležnim institucijama dokumetovalo dug koji je 15 puta niži od stvarnog stanja, rekao je Žunić, zbog čega ranije nije pokrenut odgovarajući postupak.

Katanić je istakao da su radnici dobili podršku lokalnog rukovodstva i da je načelnik, preko svojih saradnika, obećao pružati pomoć koja je i do sada bila značajna. Uključujući pozicione i opozicione političke predstavnike u rješavanje njihovih problema, predsjednik štrajkačkog odbora smatra da će ostvariti kontakte sa višim instancama i da će tako lakše ostvariti svoje ciljeve.

Na kraju, radnici su odgodili odlazak pred zgradu Vlade zbog najavljenog sastanka sa ministrom, nakon čega su definisani zahtjevi koje će pred ministra iznijeti, a odnose se na regulisanje pitanja liječenja radnika i pokretanja stečaja. Naredno okupljanje radnika u krugu fabrike održaće se u srijedu, od 8.00 časova.

Šteta od oluje
Interna kontrola ovog preduzeća utvrdila je štetu od oko 180 000 KM koje je pretrpilo usled olujnog nevremena, iako Georgijevski smatra da je nastala šteta tri puta veća.

Poslednje informacije
Štrajkački odbor je jutros obaviješten od g-dina Igora Žunića, poslanika u NSRS, da je g-din Milorad Motika, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS zauzet u utorak, pa će se sastanak održati u ponedjeljak od 11.00 časova, u zgradi opštine.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code