UNIS: Stigle prve količine trake

0

Nakon prošlosedmičnih optimističnih najava uprave o isplati plata, nabavci sirovina i pokretanju proizvodnje, te prekida jednomjesečnog štrajka radnika, ove sedmice došlo je do prvih pomaka.

unis 1

Ipak, iako je bilo obećano, nisu isplaćene plate onom dijelu radnika koji je odbio potpisati sporni akt kojim se od njih, između ostalog, zahtijevalo da se odreknu sindikata. Zbog toga je u ponedjeljak održan hitan sastanak predstavnika sindikane organizacije i rukovodstva preduzeća na kome su radnici predočili upravi da u slučaju neisplate primanja preostalom dijelu radnika do 1. oktobra, slijedi aktiviranje sporazuma o mirnom rješavanju individualnih sporova. Sindikalna organizacija najavljuje blokadu pogona prerade cijevi i onemogućavanje ulas i izlazaka transportnih sredstava, ukoliko dogovor ne bude ispoštovan, dok iz uprave poručuju da će i taj problem uskoro biti riješen.

To bi moglo otežati isporuku sirovina koja je u toku. Tokom današnjeg dana je isporučena polovina od deset kamiona trake koja je već poslana iz smederevske željezare. To je dio od ukupno 50 kamiona koji trebaju da dovezu više od 1 100 tona naručene trake visokog kvaliteta. Nakon sortiranja trake po dimenzijama, koje je neophodno da bi se omogućio proces proizvodnje, očekuje se pokretanje pogona, koji bi u ovoj fazi zaposlili oko stotinu radnika. Dio radnika je već angažovan na prijemu sirovina, spremanju mašina i otklanjanju posledica nevremena, pa bi proizvodnja mogla da počne naredne sedmice.

Pored toga, naručilac kreveta je u utorak prihvatio probni uzorak, tako da se već do kraja sedmice biti isporučeno prvih 350 komada kreveta na sprat.

unis

 

B. Nikolić – Derventa Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code