Vijesti Privreda UNIS: Traži se provjera poslovanja, angažovan advokat

UNIS: Traži se provjera poslovanja, angažovan advokat

0

Kako se primiče istek tridesetodnevnog roka, koji je postavljen kao period u okviru kojeg bi trebalo doći do konačnog raspleta agonije Unisa, u javnost izlaze sve interesantnije pojedinosti.

DSCN0004

Početkom mjeseca rukovodstvo je upoznalo radnike sa aktivnostima koje čini da bi odblokiralo račun preduzeća, te im ponudilo po 250 KM, uz uslov da obustave štrajk. Poučeni negativnim iskustvima iz ranijeg perioda i strogim upozorenjima resornog ministarstva da je protivzakonito da se novac prebacuje u gotovini i isplaćuje „na ruke“, štrajkački odbor je, uz saglasnost radnika, odbio taj prijedlog. Takođe, odbor najavljuje i podnošenje krivične prijave protiv odgovornog lica, odnosno generalnog direktora Georgijevskog, ako se sa takvom praksom nastavi, a za šta već postoje određene sumnje među radnicima. S obzirom da postoje indicije da će se na sličan način nastojati pokrenuti i dio proizvodnje, iz štrajkačkog odbora poručuju da su kontaktirali i Inspektorat RS, jer je stav institucija jasan – nema rada fabrike bez odblokiranog računa, odnosno mimo pozitivnopravnih propisa RS.

Kako je i najavaljeno, štrajkački odbor je dostavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) inicijativu kojom se traži provjera zakonitosti u radu ovog preduzeća. Agencija je zaprimila njihov zahtjev, te dostavila dobijenu dokumentaciju i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, a o drugim detaljima javnost će biti naknadno obavještena.

Paralelno sa svim aktivnostima traje i prikupljanje podrške za pokretanje kolektivne tužbe za naplatu neizmirenih dugovanja prema radnicima, koja iznose oko devet miliona KM. S obzirom da su neki od radnika uspjeli na ovaj način naplatiti svoja potraživanja, anagažovan je banjalučki advokat Dragan Tolimir, koji će nakon obezbjeđivanja punomoći, voditi ovaj postupak. Do sada je saglasnost dalo oko 120 radnika, a očekuje se da će taj broj biti identičan onome koji je predan Poreskoj upravi prilikom pokretanja inicijative za stečaj – oko 260.

Radnici takođe najavljuju konferenciju za medije koja bi trebalao da se održi krajem ove sedmice, a na kojoj bi svoje probleme iznijeli većem broju medijskih kuća. Da podsjetimo, u poslednjih nekoliko mjeseci intenzivno traje štrajk radnika Unisa koji nisu dobili 17 plata, niti su im uplaćeni doprinosi za gotovo osam godina rada. Zbog svega toga veliki problem imaju, prije svih, radnici lošijeg zdravlja koji nemaju mogućnost za ostvarenje prava na zdravstvenu zaštitu, kao i oni koji su ispunili uslove za odlazak u penziju. Zahtjevi radnika stoga i jesu usmjereni ka isplati ličnih zarada, te doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

B. Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code