Vijesti Kultura i obrazovanje Uručene knjige bibliotekama u Maglaju i Šamcu

Uručene knjige bibliotekama u Maglaju i Šamcu

0

Bibliotekama u Maglaju i Šamcu  je uručeno po  270 knjiga prikupljenih u akciji koju su pokrenule regionalne novine “Posavske novosti”, Srpski književni klub “Vihor” i Udruženje novinara i dopisnika opštine Derventa.Akciji prikupljanja knjiga za opštine pogođene katastrofalnim poplavama prošle godine odazvao se veliki broj stanovnika Dervente i Broda, a dio knjiga je isporučen  i biblioteci u Šamcu.

Urucene knjige bibliotekama u Maglaju i Samcu

Direktoru Biblioteke u Maglaju Nini Bunjevac Salkić knjige su uručili književnik Savko Pećić Pesa, predsjednik Udruženja novinara i dopisnika opštine Derventa Nenad Simić i ktitor manastira Pokrova Presvete Bogorodice Bišnja Ratko Đekić.

Zahvaljujući donatorima, Salkićeva je rekla da je svaka donacija dobrodošla, jer je tokom poplava u maglajskoj biblioteci uništeno oko 28.000 knjiga, dok je spašeno oko 12.000 naslova.

“Štetu koju smo pretrpjeli tokom poplava pokušavamo da saniramo uz pomoć dobrih ljudi. Brojne ustanove i pojedinci su pomogli i polako se bližimo broju knjiga koje smo imali i prije poplava”, kaže Salkićeva.

Tokom posjete biblioteci u Maglaju razgovarano je i o drugim vidovima saradnje, te je najavljena mogućnost gostovanja pjesnika iz Derventu u Maglaju, kao i uzvratna posjeta i učešće pjesnika iz Maglaja na tradicionalnom Ilindanskom druženju “Prljača”, koje u avgustu organizuje derventski Srpski književni klub “Vihor”.

Direktorica biblioteke u Šamcu Vera Jovanović je rekla da je u poplavama uništeno 9.000 knjiga, a da je stanovništvo doniralo više od 1.000 knjiga.

„Zahvaljujući brojnim donacijama građana i firmi obnavljamo knjižni fond biblioteke. Što se tiče lektire to smo već dobili, a u narednom vremenu najavljene su posjete i nove donacije. I današnja donacija knjiga od pjesnika, novinara i stanovnika Dervente je dobrodošla, i u ime naše ustanove upućujem riječi zahvalnosti“ rekla je Jovanovićeva.

Prema riječima književnika i pjesnika Savka Pećića jedan dio sakupljenih knjiga poklonili su pjesnici iz Dervente, a jedan dio je sakupljen tokom tradicionalnog druženja pjesnika na „Prljači 2014“.

Organizatori su najavili da će ova akcija biti nastavljena i pozvali sve da uzmu učešće.

Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code