Vijesti Privreda Vancarinske barijere na uvoz u Hrvatsku opterećenje i derventskim voćarima

Vancarinske barijere na uvoz u Hrvatsku opterećenje i derventskim voćarima

0

Uvođenjem novih vancarinskih barijera na uvoz voća i povrća Hrvatska je ugrozila BiH, ali dugoročno bi veću štetu mogli imati njihovi proizvođači

Većina poljoprivrednih proizvođača i izvoznika voća i povrća iz BiH smatra da bi naša zemlja trebala pod hitno uvesti recipročne mjere nakon što je Hrvatska 22 puta povećala takse za fitosanitarne preglede. Negativne implikacije najbolje su pojasnili mali proizvođači malina i borovnice u pograničnom području.

Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoje Dojčinović upozorio je i na lančanu reakciju.

Nisu samo voćari oštećeni već i potrošači i radnici, koji su trebali da rade na našim zasadima, beru voće. Samo na području opštine Gradiška više od 1,1 milion KM zarađivali su berači, ali će to u ovoj godini izostati i to će se osjetiti kroz pad kupovne moći građana, istakao je Dojčinović.

Odnos Hrvatske prema BiH nije iznenađenje za većinu poljoprivrednih proizvođača i izvoznika koje smo kontaktirali. Tako iz firme DARS VOĆE koja je sa voćarima iz Dervente, Prnjavora, Broda i Srpca sačinila kooperaciju već odranije ne žele svoje proizvode plasirati u Hrvatsku.

– Probali smo tri ili četiri kamiona i nikada više. To je tako nekorektan odnos, namjerno odugovlače s pregledima, znali smo na carini čekati i po nekoliko dana, što je neprihvatljivo, za Oslobođenje je istakao Nikola Daka, predstavnik ove firme.

Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine BiH, naša zemlja je u prošloj godini u Hrvatsku izvezla oko 100 miliona KM vrijednosti poljoprivrednih proizvoda. S druge strane, prema riječima ministra vanjske trgovine Mirka Šarovića, uvoz iz Hrvatske u BiH je pet do šest puta veći, oko 300 miliona eura.

Oslobođenje 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code