Vijesti Društvo Vodovod “Leksija”: Pripreme i na Tomasovom brdu

Vodovod “Leksija”: Pripreme i na Tomasovom brdu

0

Čitavo ljeto traju aktivnosti kojim Komunalac nastoji obezbjediti bolje opskrbljivanje potrošača vodom, odnosno pripremiti infrastrukturu pred dolazak zimske sezone. Poslednjih dana, pored navedenog, provode se i radovi koji za cilj imaju pripreme postojeće infrastrukture za buduće vodovode „Leksija“ i „Plehan“.

IMGP5727
Rezervoar na Tomasovom brdu/Foto: Ivan Živković

Najveći dio radova na izvorištu Bilića vrelo su okončani dovršavanjem dotrajalog objekta koji je nesolidno izgrađen prije 18 godina, a za kompletnu rekonstrukciju neophodno je završiti radove na hlornoj stanici, koji su pri kraju, kao i izgraditi novu koja će zadovoljiti potrebe planiranog plehanskog vodovoda.

Ovih dana radovi traju i na rezervoaru na Tomasovom brdu, koji je istovremeno i najviša kota sa koje će se napajati korisnici budućeg vodovoda u Velikoj Sočanici. Radi se o objektu koji je prilično zapušten i u lošem stanju, a kojem je neophodna revitalizacija zbog povećane eksploatacije i uloge koju će imati u sočaničkom vodovodu. Pored građevinskih radova koji su u toku, rezervoar Tomasovo brdo biće tehnički opremljen i dodatno obezbijeđen, s obzirom na ratnu zaostavštinu. Potrebno je napraviti i novu hlornu stanicu, a sve ovo treba da ulije sigurnost i dodatno ohrabri korisnike budućih vodovoda u Sočanici i na Plehanu.

– Postoje dovoljni kapaciteti vode, a cilj je i da se potpuno tehnički spremimo pred izgradnju vodovoda, poručuje Grozdan Ružičić, direktor Komunalca.

Pored spomenutih radova, do kraja godine se planira sanacija i izvorišta Lupljanica, a potom i priprema dokumentacije za kopanje novog bunara na Bilića vrelu, da bi se osigurala dovoljna izdašnost izvorišta. Naime, dugotrajnim korištenjem bunara stvaraju se naslage koje vremenom otežavaju eksploataciju vode. Postoje i određene metode kojim se bunar čisti, ali su one prilično neefikasne i opterećuju rad pumpi, zbog čega je dugoročno rješenje bušenje novog izvora.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code