Vijesti Društvo Vujičići se bore za Dariovo srce

Vujičići se bore za Dariovo srce

0
Foto: Ivan Živković

Borba četverogodišnjeg Daria Vujičića, i njegovih roditelja Danijela i Dragane, sa teškom srčanom manom traje od prvih dana njegovog rođenja.

Već tada je na Institutu za majku i dijete u Beogradu izveden prvi zahvat kojim su rekonstruisani vitalni krvni sudovi, zakrčeni usljed nemogućnosti nedovoljno razvijenog srca da pumpa krv, a kako Dariovo srce nije pratilo njegov rast, uslijedile su još tri operacije.

Posljednja u nizu izvedena je jesenas u italijanskoj klinici Masa i pokazala je da se uz pomoć dobrih ljudi mnoge nedaće mogu prebroditi. Kako u to vrijeme nije bilo Fonda solidarnosti, potrebnih 17 hiljada evra se moralo sakupiti samostalno i u veoma kratkom roku.

Rođak Čedo Vujičić tada je kontaktirao porodicu Mićević, čija kćerka Sofija nije dočekala liječenje u Americi, sa namjerom da dobije savjete kako što brže sakupiti novac za operaciju. Kada se upoznao sa slučajem, Sofijin otac Vanja zatražio je Dariovu medicinsku dokumentaciju i predračun iz klinike, te odmah potom uplatio čitav iznos na račun bolnice, iz sredstava koja su ostala neiskorištena za liječenje Sofije. Zbog toga sam i Vanji i Čedi veoma zahvalan, kaže otac Danijel.

Nije to bila jedina pomoć, jer je derventski Dom zdravlja podnio troškove prvog odlaska u Italiju, dok su taj teret narednog puta finansirali rođak Nenad Vujičić i opština Derventa. Vujičići ne zaboravljaju ni pomoć Jovanke Adžić, kao ni podršku prnjavorske porodicu Panić, koja se našla u sličnoj nedaći, pa je pružila korisne savjete.

Da sav taj trud nije bio uzaludan pokazuju redovne sedmične i mjesečne kontrole u Derventi i Banjaluci, jer je pomenutim zahvatom uspješno ugrađena vena dužine 8 centimetara, pa krv sada dolazi i u Dariovo lijevo plućno krilo, a nekada plave usne i nokti poprimili su prirodnu boju. I dalje se ne smije izlagati naporu i fizičkim aktivnostima, što ponekad nije lako kontrolisati, kažu njegovi roditelji.

Ipak, pomenutom intervencijom nije stavljena tačka na Dariovu borbu, jer ga sredinom marta očekuje nova operacija u ovoj italijanskoj klinici. Ovoga puta troškove Dariovog boravka i liječenja, koje bi trebao biti posljednje, barem kada je ova zdravstvena ustanova u pitanju, osigurala je fondacija koja postoji pri klinici Masa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code