Vijesti Kultura i obrazovanje Zajednica na različite načine brine o licima sa posebnim potrebama

Zajednica na različite načine brine o licima sa posebnim potrebama

0
Dnevni centar u okviru “Budućnosti”

Sa posebnom odgovornošću opština Derventa brine o najranjivijoj populaciji – djeci i omladini sa posebnim potrebama, kroz finansiranje rada Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Sunce”.

Udruženje egzistira od 2006. godine, a pored pomoći lokalne zajednice, ima i podršku donatora, koji pomažu na različite načine. Među njima svakako se ističe humanitarna organizacija “Arkobaleno” iz bratskog grada Pinerolo, koja je proteklih godina donirala značajna finansijska sredstva i pomogla kupovinu potrebnih pomagala za korisnike udruženja. Pored finansijske pomoći, u udruženju ističu da je za njih značajna i svaka ljudska i moralna pomoć i osjećaj da se mogu osloniti i dobiti dobar savjet i različite vidove podrške i od načelnika opštine i građana Dervente.

– Za sve nas roditelje djece sa smetnjama u razvoju značajni su različiti vidovi pomoći, npr. prilikom nabavke lijekova i pomagala, kada naša lokalna zajednica uvijek staje uz nas i pruža nam podršku, ističe predsjednik Tatjana Spasojević.

Ona posebno naglašava značaj Dnevnog centra, čijim otvaranjem je znatno poboljšan položaj ove populacije.

– Formiranje Dnevnog centra je uveliko olakšalo živote naših porodica. Po prvi put imamo priliku da naše dijete boravi van kuće, van zatvorenog prostora, da se socijalizuje, integriše u našu zajednicu. Dnevni centar djeluje u Derventi već nekoliko godina i bitno je naglasiti da su tu smještena djeca sa područja opštine sa najtežim oblicima smetnji i različitih tipova invaliditeta, rekla je Spasojevička.

Za korisnike Dnevnog centra, koji žive i u najudaljenijim dijelovima opštine, organizovan je prevoz, a sredstva obezbjeđuje opština.

Usluge Dnevnog centra, osim djece sa posebnim potrebama, koriste i djeca i omladina sa smetnja u razvoju, odnosno učenici JU “Budućnost”, u kojoj trenutno boravi 73 korisnika, i to 52 u školi i 21 u Dnevnom centru.

U JU “Budućnost” se bave obrazovanjem, rehabilitacijom te zapošljavanjem slijepih i slabovidih lica. U okviru ustanove radi krojačka radionica čije proizvode otkupljuje opština, derventski privrednici i Dom zdravlja i time značajno pomažu rad ove ustanove.

– Privrednici nam pomažu kupovinom naših gotovih proizvoda koje radimo u našoj krojačkoj radionici. To je uglavnom zaštitna odjeća, a najveći kupci su nam preduzeća “Amika”, “Veneto shoes”, “Balkan star”, “Metalac MBM” i Dom zdravlja. Pored toga i lokalna samouprava nam značajno pomaže tako što otkupi značajan dio naših proizvoda, ističe Vladan Popopvić, direktor JU “Budućnost”. Dio sredstava Dnevni centar se dobija i preko Centra za socijalni rad.

Uslovi rada u ustanovi i Dnevnom centru su značajno poboljšani poslije renoviranja objekta prije par godina, u kojem je danas smješten Dnevni centar. Sredstva su, u iznosu od 80 hiljada dolara obezbijedili vlada Japana i organizacija IOM.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code