Vijesti Društvo Zajednička vježba Oružanih snaga i civilnih službi

Zajednička vježba Oružanih snaga i civilnih službi

0

Na području opštine pripadnici Inženjerijskog bataljona Oružanih snaga BiH, u saradnji sa EUFOR-om i pripadnicima opštinskih civilnih struktura: Civilnom zaštitom, Crvenim krstom, Vatrogasnom jedinicom, Policijskom stanicom i Domom zdravlja, počeli su sa provođenjem taktičko-pokazne vježbe pomoći u prirodnim nepogodama pod nazivom “Prirodne katastrofe, zemljotresi i poplave – sanacija područja poslije zemljotresa i poplava”.

IMGP6176_1_

Teoretski dio vježbe je realizovan u periodu april-maj ove godine kada su pripadnici EUFOR-a iz Slovenije i Austrije predstavili incidentne situacije koje će biti odrađene na terenu i prezentovali ih civilnim strukturama u opštini. Tada je bio predstavljen tzv. Mapex ili vježba na karti, kada su učesnici vježbu odradili u kancelariji i tako se pripremili za “živu” vježbu. Cijeli program obuke, teoretski i praktični, napravio je EUFOR.

Praktični dio vježbe počeo je u ponedjeljak, 28.septembra, sastankom svih učesnika na kome je još jednom teoretski obrađen cijeli tok vježbe. U uvodnom govoru major Milan Kristović se zahvalio rukovodstvu i civilnim strukturama opštine na izuzetnom prijemu i uslovima rada koji su im omogućili da se vježba pripremi kvalitetno. Prisutnim se obratio i načelnik Simić, zahvalio se Inženjerijskom bataljonu na pomoći koju su u proteklom periodu pružali lokalnoj zajednici, posebno prilikom rekonstrukcije infrastrukturnih objekata.

– “Nadam se da ćemo dobru saradnju završiti zajedničkim aktivnostima na rekonstrukciji starog mosta u Donjem Detlaku”, rekao je na kraju načelnik.

Potpukovnik Klassen iz EUFOR-a je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje vježbi i dodao da vjeruje da će učesnici kroz vježbu upotpuniti svoja znanja i vještine i da će se još više učvrstiti saradnja između lokalnih struktura vlasti i Oružanih snaga BiH. Aktivnosti u vezi vježbe provodiće se u naredne dvije sedmice, a krajem ove biće završen elaborat koji će biti osnova za praktičnu vježbu na terenu.

Za početak iduće sedmice planiran je obilazak terena na kojima će se izvoditi vježba. Planirano je da se vježba izvodi tri dana, 6., 7. i 8. oktobra. Po riječima Ivana Andrejčića, pripadnika slovenačkih Oružanih snaga i inženjera u Inženjerijskom bataljona OS BiH, cilj vježbe je da se izvrši obuka inženjerijskih jedinica i civilnih struktura kako bi se organizovano i zajednički mogli pojaviti u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

Planirane su tri incidentne situacije. Prvi incident će se desiti 6. oktobra na lokaciji Starog mosta gdje je planirana situacija u kojoj je most srušen usljed zemljotresa, zaustavljen protok rijeke Ukrine i ona plavi naselja na lijevoj strani obale. Slijedi evakuacija stanovništva.

Druga incidentana situacija desiće se 7. oktobra na putu Derventa -Brod, u mjestu Bosanski Lužani, gdje će naplavina balvana i stijena blokirati put i onemogućiti evakuacija stanovništva iz zemljotresom pogođenih područja.

Treća incidentna situacija će se odigrati 8. oktobra na prostoru ispred Sportsko-rekreativnog centra, gdje će se prevrnuti cisterna sa gorivom. Vatrogasna jedinica će demonstrirati spašavanje povrijeđenog vozača, poslije toga je predviđeno prepumpavanje nafte u novu cisternu i gašenje požara koji će biti izazvan curenjem nafte iz cisterne.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code