Vijesti Društvo “Zatvaranje kolektivnih centara u BiH”: Slijedi opremanje Gerontološkog centra u Derventi

“Zatvaranje kolektivnih centara u BiH”: Slijedi opremanje Gerontološkog centra u Derventi

0

Odbor za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika pri Narodnoj skupštini Republike Srpske organizovao je u Neumu tematsku sjednicu pod nazivom “Zatvaranje kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini”. Podršku održavanju dali su Misija OEBS-a i UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

U maju ove godine je Odbor bio organizator i okruglog stola na kome su se, po prvi put, okupili svi relevantni nivoi zakonodavne i izvršne valasti BiH i izrazili opredjeljenost da se krene u konačno rješavanje problema sa kojima se suočavaju izbjegla, raseljena lica i povratnici u BiH.

Sastanak u Neumu bio je samo nastavak aktivnosti vezanih za ovu oblast, a tamo su se takođe okupili svi nivoi izvršne i zakonodavne vlasti, kao i gradonačelnici i načelnici opština u kojima se još uvijek nalaze kolektivni centri i koje su uključene u projekta CEB 2.

Cilj ove tematske sjednice bio je da se dođe do zaključaka koje će usvojiti svaki od parlamenata i na taj način da se izvršne vlasti obavežu da realizuju te zaključke.

Sjednici u Neumu je prisustvovala i v.d. direktora Gerontološkog centra Đurđa Dodig-Pijetlović, s obzirom na to da je naša opština prva počela sa rješavanjem pitanja zatvaranja kolektivnih centara pa je samim tim i najdalje otišla u provođenju konkretnih aktivnosti. Pored Dervente, realizacija je počela i u Maglaju, čiji su predstavnici takođe upoznali prisutne sa svojim aktivnostima.

Dodig-Pijetlović je govorila o brojnim izazovima sa kojima se suočila lokalna zajednica od samog početka realizacije ovog projekta, kao i načinima njihovog rješavanja.

Izazovi sa kojima se susrećemo su brojni i moram reći da je prethodni period karakterisao dugi i neprestani zastoj u realizaciji. Ipak, sada ulazimo u najteži period i fazu opremanja i smještaja korisnika. To podrazumijeva iznalaženje dodatnih sredstava u iznosu od oko 300 hiljada maraka, ali i primanje u radni odnos 25 do 30 radnika, za šta će mjesečno biti potrebno 35 hiljada maraka, a govorimo o skromnim mjesečnim primanjima. Vjerujemo u naše partnere, odnosno da nas Vlada RS i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, neće prepustiti samim sebi i da će nam pomoći da projekat završimo i smjestimo korisnike, rekla je Dodig-Pijetlović.

Ona je naglasila da će u toj ustanovi smještaj biti obezbijeđen za 100 korisnika i to dio za korisnike kolektivnih i alternativnih smještaja, a dio za ekonomske korisnike.

JU Gerontološki centar Derventa osnovan je 2011. godine kada je Opština Derventa potpisala saglasnost o učešću u realizaciji Projekta za stambeno zbrinjavanje korisnika kolektivnog stanovanja. U investiciju je opština uložila do sada oko 2,2 miliona eura kroz istraživanje, projekte dozvole, nadzor, zemljište i zgrade dok je Banka Evropskog savjeta, kroz projekat CEB 2, obezbijedila za investiciju,kroz renoviranje, unutrašnje opremanje, opremu za specijalne potrebe, obuku zaposlenih kao i edukaciju stanovništva, oko 1,4 miliona eura.

Savjetovanju u Neumu prisustvovali su i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice u Vladi RS, Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Edin Ramić,ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi federacije BiH, koordinatori na realizaciji projekta CEB 2 te predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code