Vijesti Društvo Završena trodnevna vježba – FOTO

Završena trodnevna vježba – FOTO

0

U Derventi je danas završena trodnevna taktičko-pokazna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH, Eufora i opštinskih civilnih struktura, čiji je cilj bio obuka za zajedničko angažovanje u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

12105883_944950125550796_6303005947105344245_n

Na vježbi su učestvovali pripadnici Inženjerijskog bataljona Oružanih snaga BiH, opštinske Civilne zaštite, Crvenog krsta, Vatrogasne jedinice, Policijske stanice i Doma zdravlja. Major Eufora Milan Kristović naveo je da je riječ o dvogodišnjoj obuci koja je danas uspješno okončana.

– Na području opštine Derventa počeli smo teorijsku nastavu prije dvije godine, zatim je održana štabna vježba u kojoj smo koristili karte i određene planove, a završena je trodnevnom vježbom uz tri pripremljena scenarijuma incidentnih situacija. U zavisnosti od interesovanja, moguća je dalja saradnja. Slovenija će pozvati naredne godine sve učesnike u vježbi gdje ćemo im pokazati kako to radimo u svojoj zemlji – rekao je Kristović na zajedničkoj konferenciji za novinare povodom završetka taktičko-pokazne vježbe.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić pohvalio je sve učesnike u vježbi.

“Svi učesnici su mnogo naučili i upućujem zahvalnost svima. Pozitivna komunikacija je ostvarena tokom realizacije vježbe. Lokalna zajednica ima dobru saradnju sa pripadnicima Eufora i Inženjerijskim bataljonom Oružanih snaga BiH i na drugim poljima, posebno kod izgradnje mostova i putne infrastrukture”, kaže Simić.

Starješina Vatrogasne jedinice Derventa Slaven Pijetlović rekao je da su vatrogasci pokazali da imaju dobru opremu i obučene ljude koji mogu odgovoriti na sve eventualne pojave požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda.

 Prva vježba je održana na lokaciji starog mosta, gdje je simulirana incidentna situacija u kojoj je, usljed zemljotresa, srušen most na rijeci Ukrini, čime je zaustavljen njen protok i ona plavi naselja na lijevoj strani obale. Pripadnici Vatrogasne jedinice uspješno su spasili povrijeđene iz ruševnog objekta i predali ih službama Crvenog krsta i Doma zdravlja.

Druga simulirana incidentna situacija bila je predstavljena na putu Derventa – Brod, u mjestu Lužani, gdje su nanosi balvana i stijena blokirali put i onemogućili evakuaciju stanovništva iz zemljotresom pogođenih područja.

Treća incidentna situacija prikazana je danas na prostoru ispred Sportsko-rekreativnog centra u Derventi, gdje je bila prevrnuta cisterna sa gorivom. Vatrogasna jedinica demonstrirala je spasavanje povrijeđenog vozača, a poslije toga uslijedilo je prepumpavanje nafte u novu cisternu i gašenje požara koji je izazvan curenjem nafte.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code