Kolumna Život ”na zijev”…!

Život ”na zijev”…!

0

Narod treba natjerati na zijev jer tako i zaslužuje. Kad nekome ništa ne smeta, kad ga može iritirati i narodski rečeno na svaki način ”dirati”, a da mu je sve i onako potaman, onda takav narod ništa drugo ne zaslužuje, nego da mu se nameće što veći teret na leđa, sve dok može da zijeva i pomalo diše i ne počne crkavati.

Na zijev

”Na zijev”, tako su nekada naši preci lovili ribu po potocima i rječicama. Kad ljeti sve zasuši i ostanu virovi, onda se dođe zamuti voda do te mjere da se ribe i ribice dižu iz mulježa gore, japeći za malo kiseonika. Tako se lako rukm pokupe. Takav način ribolova se zvao ”na zijev” i bio je veoma nehuman.

Nije li baš tako i sa ovim našim narodom kojem je sve zamuljano i živi na zijev, što iz navike, što iz straha, što iz ne znanja. Ne reaguje na bilo kakve promjene, osim što je navikao da se bori za malo vazduha kako bi mogao da udahne i produži dalje. Što će reći, pritisle ga muke, pa živi na zijev. Slušam vijest, u tamo dalekoj ostrvskoj zemlji Irskoj poskupila voda. Diglo se mlado i staro, izašlo na ulice da protestuje protiv odluka svojih vlastodržaca. Kažu da je voda opšte životno dobro, bez koga niko ne može da živi i treba da bude besplatna za sav narod.

Kod nas, voda može da poskupljuje svaki dan, niko neće ni prstom mrdnuti, a pogotovo radi toga protestovati. Voda je kod nas unosan posao za komunalce.

Eh, narode, narode, pa zar vas ni malo ne iritira, to što će struja da poskupi, kako rekoše, tamo u nekoj ”Regulatornoj agenciji”. Ne znam što mu te agencije znače, a ima ih i za šume i za njive i za medije i za, za, za… Rekli su da će struja da poskupi nekih 9,1 odsto. Ona dama iz regulatorne, nije ni savladala tekst saopštenja, pa tuc, muc, da bi sve bilo uvijeno natuca da je to u prosjeku 12 odsto poskupljenja. Garant je tako, čim ona kaže na tuc muc ali nije sve kraj narode jer iza tuc, muc ima još nešto. To je samo osnovica, a gdje je PDV i drugi nameti u obračunu struje, pa razni parametri, vektori, radni sektori i tako dalje. I ne samo to, svi zaboravljaju da se kod nas svake godine krajem jeseni uvede zimska tarifa struje i nikada se ne skida kad istekne proljeće i nastane ljeto, to jest kad zvjezdan upuče, nego samo produžava sa takvom cijenom.

– Struja poskupljuje i sve lančano za strujom, robe, usluge i drugo, pa kad se to nakupi, život će od juna biti skuplji ni manje ni više od 30 odsto, tvrdi komšija Đuro.

Sreća je, što ljeto, pa će se moći nabrati zelja i koprive, a uz šumice ima suvih drveća i neprobušenih kotlića, pa se može pripremiti i bez struje ručkić, a uz to skuvati kafa.

A narod će sve ćutke podnosti, bez reakcije i bez protesta, bez upućene kritike, koja bi se prihvatila, barem u skupštinskim klupama.

Dobra je ova naša vlast, zato što ne diže cijene i ne donosi zakone o nametima svaki dan, jer i onako narod na to ne regauje, ni sada ni na izborima.

Pa narode, živi i dalje ”na zijev” jer bolje ne zaslužuješ !

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code