Vijesti Društvo Аkcija “S ljubavlju hrabrim srcima” za osnivanje prve Banke humanog mlijeka

Аkcija “S ljubavlju hrabrim srcima” za osnivanje prve Banke humanog mlijeka

0

Ove godine će po jedanaesti put biti održana humanitarna akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ sa ciljem osnivanja prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj biće osnovana u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a osnovna namjera je da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko.

Podaci pokazuju da je svako deseto dijete u svijetu rođeno prijevremeno odnosno prije 37 nedjelje trudnoće. Iako je stopa smrtnosti prijevremeno rođene djece u konstantnom padu od ključnog značaja da im se obezbijedi odgovarajuća njega i savremene metode liječenja kako bi se rizici sveli na minimum.

U Republici Srpskoj su obezbijeđeni vrhunski uslovi za zbrinjavanje i liječenje prijevremeno rođene djece, a osnivanjem Banke njega ove djece biće podignuta na viši nivo.

Ove godine, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, neće biti održano donatorsko veče u formi okupljanja u Banskom dvoru. Centralni događaj humanitarne večeri biće realizovan posredstvom otvorenog televizijskog programa 27.decembra 2020. godine u večernjim satima, u saradnji sa Radio televizijom Republike Srpske i Alternativnom televizijom. Dječiji umjetnički ansambli iz Republike Srpske i regiona biće glavni akteri programa.

U okviru akcije od 01. do 31.decembra biće aktivan i m:tel humanitarni broj 1411.

U cilju obezbjeđenja podrške za realizaciju projekta osnivanja Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, pri Ministarstvu finansija RS otvoren je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima“ broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here