Vijesti Društvo Борачка организација Дервента: Побољшати статус борачких категорија

Борачка организација Дервента: Побољшати статус борачких категорија

1

На данашњој сједници Скупштине Градске борачке организације Дервента утврђени су закључци којима се од надлежних институција и органа захтијева побољшање статуса припадника борачких категорија друштва.

С обзиром да су ове категорије најзаслужније за стварање и очување Републике Српске сматрамо да им припада, не само равноправан, него повлаштен статус у друштву, саопштено је из ове организације.

Затражена је допуна Одлуке о допунским правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца, а посебно увођење права на бањску рехабилитацију о трошку локалне заједнице, повећавање износа новчане помоћи за трошкове лијечења и набавку лијекова и износа права на новчану помоћ за трошкове сахране борца, војног инвалида и члана породице погинулог борца, повећавање укупног износа средстава предвиђених за помоћи у лијечењу, као и повратак новчане помоћи у стамбеном збрињавању, стоји у саопштењу.

Борци сматрају да је потребна измјена Закона о правима борачких категорија, којима би се дефинисала нова права и ојачала садашња рјешења, умјесто “ад хок” рјешења.

Градска борачка организација сматра да би требало покренути процедуру додјеле имена улицама по 27. бригади, 4. јулу и Драгану Рашићу. Такође, затражили смо планско рјешавање проблема са одржавањем споменика и простора око споменика, достојанственије и масовније обиљежавање празника, као и наставак активности на изградњи Спомен собе, саопштено је из Борачке организације.

Руководство БОРС позвано је на јединство и поштовање одредби властитих аката, те да снажније и одлучније инсистира на увођењу нових права, односно повољнијим законским рјешењима и досљедној примјени достигнутог нивоа права припадника борачких категорија.

Скупштина Градске борачке организације прихватила је извјештаје о раду и финансијском пословању за 2019. и 2020. годину, затим донијела Одлуку о начину организовања комеморативних скупова, те утврдила измјене Статута организације.

Дервента Кафе

1 komentar

  1. Gospodo, organizujte bneku humanitarnu akciju za naseg sugradjanina Sinišu Savića. Sramota je ogromna da je covjek gladan.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here