Vijesti Kultura i obrazovanje Велики јубилеј СКУД Дервента: Тридесет година чувари традиције дервентског краја – ФОТО

Велики јубилеј СКУД Дервента: Тридесет година чувари традиције дервентског краја – ФОТО

0

Свечаном академијом и додјелом признања најзаслужнијим члановима, те ревијом нових ношњи, Српско културно-умјетничко друштво Дервента обиљежило је прве три деценије рада.

Током дугих 30 година имали смо пуно изазова, али и још више лијепих тренутака, присјетила се Милица Ратковац, садашња предсједница удружења.

Најтежи је свакако био почетак у ратним годинама, када смо радили у порушеном граду са препуштеном дјецом, чији су родитељи на ратиштима. Нисмо имали ношње и пара, али смо издржали. Тада смо кренули са малим ансамблом са око 30 дјеце, који су сада одрасли људи који се након завршених факултета враћају у Дервенту и њихова дјеца поново играју у нашем друштву и то је стварно наше велико богатство. Кроз друштво је током свих ових година прошло око 500 дјеце, а сада у свим ансамблима и групама традицију овог краја чува око 150 наших чланова, истакла је Ратковчева.

Друштво тренутно има 15 постављених кореографија и за све њих имају пригодне народне ношње.

Поносимо се ношњом дервнтског краја, која је сачињена од 20 женских и 10 мушких комплета. Наше ношње имају непроцјењуву вриједност за наше чланове друштва, али и ширу заједницу. Када смо обиљежили 15 година рада, награђени смо Великогоспојинском повељом града, ове године смо у Новом Саду добили награду за најбоље презентовану народну ношњу, а прошле године нас је Савез аматерских КУД-ова такође наградио, истиче Ратковчева неке од најзначајинијх награда.

Пуних 25 година члан овог друштва је Саша Арсенић, данас умјетнички руководилац, који у први план ставља пријатељства и познанства које чланови друштва његују и као активни чланови, али и након обавеза које имају у друштву.

Први наступ смо имали за Видовдан 1994. године у Дервенти, а након тога на републичкој смотри у Дрвару. Услиједила је десетодневна турнеја по бившој Југославији, а у наредним годинама и деценијама и наступи широм региона и Европе, па све до Турске. У наредној деценији трудићемо се да досадашња достигнућа надмашимо или да бар одржимо континуитет у раду, што је у аматеризму можда и најтеже, искрен је Арсенић.

Овом приликом додијељена су признања члановима који су дуже од 15 година у друштву, па су тако златне плакете уручене Ангелини Дујаковић, Николини Чолић и Дејану Шукурми, док је Повељу СКУД Дервента најзаслужнија међу њима – Ана Кецман.

– Повеља је потврда труда, рада и несебичног залагања, а неизмјерно се захваљујем онима који су препознали да то не остане непримијећено. У посљедњих 15 година сам ангажована у свим групама у раду нашег друштва, од најмлађих и руковођења школом фолклора, преко другог, трећег, припремног ансамбла Члан сам и пјевачке групе и радо одлазим на пробе на којима уживам. Рад у СКУД-у је просто љубав која не пролази готово 30 година, колико сам у друштву, истакла је Кецманова.

Признање јој, истиче, представља изазов да буде што боља и да тако унаприједи и цјелокупан рад друштва у будућности.

Овом приликом представљени су и нови костими из села Кобишница, који ће се користити за кореографију која је постављена специјално за овај јубилеј.

Игра ће бити премијерно бити изведена наредне суботе на Годишњем концерту који је такође планиран у Центру за културу.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here