Vijesti Društvo Вече културе и доброчинства: Коло српских сестара “Царица Милица” прикупило значајна донаторска...

Вече културе и доброчинства: Коло српских сестара “Царица Милица” прикупило значајна донаторска средства за Тривиће – ФОТО

0

Након осам деценија, Коло српских сестара „Царица Милица“ је обновило традицију Светосавског бала у нашем граду, а вечерас је у салону мотела „Двор“ одржано треће издање ове јединствене манифестације културе и доброчинства.

Хуманитарни карактер је потврђен прикупљањем готово 40.000 марака за лијечење Бранке Тривић и њеног сина Игора, а као и до сада, настављена је традиција награђивања примјерних студената са 1.000 марака.

– Ова година је другачија од досадашњих, а тако велика сума новца је прикупњена захваљујући томе што се у акцију укључио и свештентеник Љубиша Новић. Прикупљање средстава за породицу Тривић се наставља и даље јер су потребе за лијечење Бранке и Игора доста велике, тако да позивамо оне који нису учествовали у акцији да нам се придруже уплатама на рачун нашег удружења, поручила је Ђурђа Додиг Пијетловић, предсједница организације која броји стотињак чланица.

Приликом доношења одлуке којег студента ће наградити у обзир се узма његов студентски успјех, али и друге одлике, истакла је Додиг Пијетловићева. Ове године част је припала Дајани Ћук, студенту мастер студија Факултета ликовних умјетности у Београду.

Студент сам и мислим да је лијепо када неко препозна труд и рад, а свакако и награда ће ми добро доћи. Мој приосјек на основним студијама је био 9,46, а надам се да ће на постдипломским бити и виши. Планирам да се послије мастер студија запослим и да наставим даље образовање, истакла је Ћукова.

И ове године Коло се потрудило да приреди пригодан културни програм за госте бала. Прославњена глумица Љиљана Благојевић одржала је пригодну бесједу, док су чланице Удружења оперских пјевача „Фигаро“ отпјевале пјесме српских и руских композитора. Културни програм употпуниле су домаће снаге, КУДМ „Босињак“ и професорица музике Милијана Жунић која је отпјевала пјесму „Видовдан“, док су за забавни дио били задужени музичари бенда „Мој рођак са села“.

Сопрани Албина Смајловић Томић и Ивана Милинчић наступиле су уз клавирску пратњу Дуње Јанковић.

Најчешће наступамо на солистичким концертима или оперским представама, доста више у иностранству, како у Србији, тако и у Хрватској и Италији. Вечерас смо извеле соло пјесме српских и руских композитора, а изненађење гостима била је севдалинка „А што ћемо љубав крити“, казала је овом приликом Смајловић Томићева.

Акција за Тривиће се наставља

Бранка Тривић болује од од карцинома лимфних чворова који је дијагностификован 2017. године, али упркос успјесима у лијечењу, болест се враћала у прогресивном облику. Несрећа никад не долази сама, па је тако 2021. године дијагноза данас десетогодишњег Игора била још један тежак ударац овој породици.

Бранка се тренутно налази на терапијама у Бањој Луци, док сину Игор болује од мишићне дистрофије. Ради се у суштини о пропадању свих мишића, а тренутно је покретан уз помоћ нас одраслих. Све док је покретан постоји могућност да се болест заустави у овој фази уз помоћ лијека Трансларне или Аталурена. Он се тренутно не налази на листи Фонда здравствене заштите, а да би смо скратили ту дугу процедуту набавки, настојимо обезбиједити лијек из друге земље, али времена је све мање, каже Бранкин супруг Горан.

Сви који желе помоћи борбу Тривића могу уплатити своје донације на рачуне који се налазе ОВДЈЕ.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here