Vijesti Kultura i obrazovanje “Вихор” организује поетски дан и сјећање на преминуле пјеснике и чланове

“Вихор” организује поетски дан и сјећање на преминуле пјеснике и чланове

0

У Дервенти ће у недјељу, 21. маја, бити одржан Поетски дан и сјећање на преминуле пјеснике, у организацији Српског књижевног клуба “Вихор”, а осим чланова клуба најављено је учешће пјесника из сусједних општина.

Представници “Вихора” присуствоваће годишњем помену Миловану Бјелошевићу Белом, професору, књижевнику и политичару, који породица организује у 12.00 часова на гробљу у Календеровцима, најављено је из овог клуба.

Бјелошевић је 21. маја 1992. године погинуо у одбрани родног села Доње Лупљанице, књижевним радом почео је да се бави као средњошколац, а прву књигу “Коби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године, када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба “Вихор”.

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године.

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку пјесама “Уклећа са липишта”.

Бјелошевић је ратне 1992. године дао пуни допринос Oтаџбинском рату стрпљењем и обављајући функцију првог предсједника Скупштине општине Српска Дервента.

Након помена Белом у Календеровцима, делегација “Вихора” и други пјесници посјетиће и гроб недавно преминулог пјесника Славка Покрајца, као и гроб Савка Пећића Песе у Поточанима, који је преминуо 16. марта, а био је књижевник, новинар, потпуковник Војске Републике Српске, командант Осињске бригаде и вишегодишњи предсједник “Вихора”.

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” у 13.30 часова биће одржан поетски час и сјећање на до сада преминуле чланове и пјеснике учеснике Међународних илинданских пјесничких сусрета Прљача и пријатеље “Вихора”.

Градска управа пружила је подршку обиљежавању Поетског дана и сјећања на преминуле пјеснике.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here