Vijesti Kultura i obrazovanje Вртић “Трол”: Пријаве за предшколску припремну наставу и даље у току

Вртић “Трол”: Пријаве за предшколску припремну наставу и даље у току

0

Пријаве за програм припремне наставе за дјецу у години пред полазак у школу су у току. Он ће и ове године бити реализован од марта до маја и очекује се да ће обухват дјеце бити већи него протеклих година, што и јесте један од основних циљева овог програма.

Програм се реализује у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске. До сада је у ЈПУ „Трол“ пријављено 104-оро дјеце.

Директор ове установе Гордана Симић истиче да су врата вртића отворена за сву дјецу и да ниједно дијете неће бити одбијено и моћи ће да похађа програм намијењен дјеци која нису обухваћена предшколским образовањем.

Инсистирали смо код Министарства просвјете да пријем дјеце траје до јануара и фебруара. Ми увијек добијемо подршку општине за свако дијете. У ситуацијама када смо морали финансирати васпитача због већег броја дјеце него што је планирано, наш начелник је увијек то одобравао како би сва заинтересована дјеца имала прилику да похађају програм, рекла је Симићева и додала да ће у програм бити укључена и сва дјеца која нису кренула прошле године у школу, без обзира да ли су или не похађала програм припремне наставе.

Програм ће бити организован у послијеподневним часовима и траје три часа, а ове године почиње 2. марта и траје до 31. маја. Као и протекле године, припремна настава ће бити организована и у Осињи, у просторијама школе.

Имаћемо и ове године четири групе са којима ће радити васпитачи са Бироа за запошљавање, a како их нема довољно на евиденцији добили смо одобрење да ангажујемо професоре разредне наставе или неког од кадрова из просвјетне струке, рекла је Симићева.

Дјеца која буду похађала припремни програм у „Тролу“ имаће прилику да похађају и Школу спорта коју ће водити професори физичког васпитања. Дервентски вртић је прва установа која је покренула специјализовани развојни програм и у припремну наставу укључила и спортске активности, с тим да вртић не може да обезбиједи финансијска средства за ову активност па ће то морати родитељи.

Симићева је члан групе за реформу предшколског образовања и нагалшава да ће се залагати да овај програм буде обавезан и то у трајању од годину дана како би сва дјеца имала прилику да се социјализују и друже и стичу знања и вјештине које су им потребне у првим данима школе.

Дервента.ба

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here