Vijesti Kultura i obrazovanje Година јубилеја СКУД “Дервента”: Захваљујући волонтеризму урадили много

Година јубилеја СКУД “Дервента”: Захваљујући волонтеризму урадили много

0

Протекла година за чланове Српског културно-умјетничког друштва “Дервента” остаће упамћена по обиљежавању великог јубилеја – 25 година рада, али и чак 27 активности које је ово друштво провело у Дервенти, региону и Европи.

Сатисфакција је тим већа јер признања, похвале и награде за квалитетан рад на пољу очувања традиције и културе дервентског краја пристизале су са свих страна гдје су чланови приказали свој програм.

Све наведене активности реализоване су првенствено захваљујући волонтерском раду активиста и чланова СКУД „Дервента“, родитељима чланова, Црквеној општини Дервента, а затим и Министарству просвјете и културе РС који су подржали пројекте „Фестивал етно пјесме“ и „Гостовање у Словачкој“, као и многобројним привредницима и појединцима без чије моралне и финансијске подршке не бисмо урадили много, захвални су свима у СКУД “Дервента”.

Ипак, истичу да њихов рад ове године није подржан од локалне заједнице, али и да их то није спријечило да проведу планиране активности.

Нажалост, ми нисмо добили финансијку подршку локалне заједнице за пројекте планиране у години нашег јубилеја. Ипак, надамо се да ће наредни период бити испуњен већим разумијевањем за културно-умјетнички аматеризам у нашој средини јер, како каже Ками, „без културе и реактивне слободе коју она подразумјева, друштво, чак и оно које је савршено, постаје џунгла“, кажу у овом удружењу, зажеливши свима срећну и успјешну 2020. годину.

Иначе, СКУД “Дервента” броји више од 150 чланова.

Активности друштва у 2019. години

Друштво је, поводом великог јубилеја, организовало свечану академију, изложбу костима у Народној библиотеци, те одржало 25. Годишњи концерт, а дио својих експоната презентовали су и на Сајму привреде и туризма у Дервенти.

Чланови СКУД-а су уприличили још један у низу Дјечијих концерата фолклора поводом Врбице, трећу годину за редом организован је и Фестивал етно пјесме са гостима из Бања Луке, Градишке, Брчког, Котор Вароша и Горњег Милановца, а фолклорни ансамбли различитих узраста су забиљежили 15 наступа, од тога 8 у Дервенти и 7 на концертима и фестивалима у Бугарској, Словачкој, Бањи Ковиљачи, Трстенику, Зворнику, Прњавору и Добоју.

Премијерно су представљене и двије нове кореграфије „Игре са Озрена и Требаве“ и „Влашке игре“ те за њих набављени адекватни костими.

И женска и дјечија пјевачка група имале су активну годину у којој је забиљежено је 16 наступа, од тога 13 у Дервенти и 3 на концертима у Брчком, Бањој Луци и Словачкој.

Како истичу, посебно су поносни јер су били дио првог Светосавског бала, као и треће “Видовданске вечери“ у организацији КСС „Царица Милица“.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here