Vijesti Kultura i obrazovanje “Грокталица” јединствен облик традиционалне пјесме

“Грокталица” јединствен облик традиционалне пјесме

0

Етнолог Милица Јовин из Бачке Паланке данас је у Народној библиотеци “Бранко Радичевић” одржала радионицу традиционалног пјевања са акцентом на пјесму из Босанске Крајине и такозване „грокталице“.

Наиме, од прошле године Фестивал етно пјесме СКУД „Дервента“ траје два дана, а другог дана Фестивала организована је радионица традиционалног пјевања.

Са домаћинима смо се договорили да то буде традиционална пјесма Босанске Крајине са акцентом на „грокталице“, као најинтересантнији начин пјевања. Одабрала сам неколико различитих типова и радујем се што сам своје знање и искуство поделила са полазницима радионице, као и они своје са мном. „Грокталицу“ иначе изводе мушкарци и жене, карактеристична је и показује таленат извођача. Била је велика част знати извести овај вид пјевања, рекла је Јовинова, иначе умјетнички руководилац двије пјевачке групе у Војводини, “Младост” из Бача и “Доктор Младен Стојановић” у Младеновцу.

Подршку одржавању Фестивала етно-пјесме дали су Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије, Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Дервента.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here