Vijesti Kultura i obrazovanje Дервентски вез кренуо стопама Змијањског

Дервентски вез кренуо стопама Змијањског

0

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” јуче је одржана радионица о историјату Змијањског веза, у оквиру које је представљена и збирка накита „Трагови“ на којој се налазе мотиви овог крајишког орнамента. Овом приликом полазнице су упознате и са начинима на који је Змијански вез прилагођен савременим трендовима

Директорица Библиотеке Мирјана Плиснић нагласила је да у склопу музејске дјелатности ова установа има задатак да представи све оно што је везано за дервентски крај.

Са Удружењем жена Дервента је покренута радионица веза на која има за циљ да оригинални дервентски вез пренесе са ношњи на сувенире, који би постали нешто по чему је Дервента препознатљива. Одазвао нам се се велики број жена које су научиле нешто више о Змијањском везу и начинима на који могу промовисати Дервентски вез. Поред сувенира, Дервентски вез би нам послужио и као музејски експонат, а прва прилика за представљање биће Ноћ музеја, нагласила је Плиснићева.

Савјетник у Музеју Републике Српске Данијела Ђукановић истакла је да суштина оваквих радионица и дјелатности јесте да покушамо традицију да примијенимо у савременом времену, односно да се у овом случају задржи аутентична форма веза, али и да буде представљен на модеран начин.

– Сања Бајић је полазницама објаснила на који наћин се вез из Дервенте може заштити и промовисати да би био привлачан гостима и туристима, а то се може примијенити како на вез, тако и на инструмент или друго обиљежје овог краја. Имамо богато културно наслијеђе и требамо га чувати и представљати гдје год можемо јер сваки народ је препознатљив по својој традицији и идентитету, којег прије свега ми морамо бити свјесни, порућила је Ђукановићева.

Сања Бајић је ауторка накита са аутентичним мотивима Змијањског веза. Њени украси настају тако што се из аутентичног орнамента издвоји мотив који се извезе, уклапи у медаљон и потом заштити.

– Имала сам прилику да видим диван дервентски вез и већ смо се договорила да ћемо им помоћи својим савјетима и искуствима. На свакој радионици истичем да се мора водити брига о орнаментици која мора остати непромијењена. Не можемо сами да цртамо шеме, него да их прецртавамо с народних ношњи или предмета. Боја конца је веома битна, као и техника израде. Код змијанског веза техника је покрстица, а код дервентског пуни вез или плуталачка технику. Змијански вез карактерише тамно плава боја, док је Дервентски вез „разигран“ и у боји. Дервентски вез се израђује на платну, лијеп је и декоративан, док се Змијањски везе на панами, појашњава Бајићева специфичности једног и другог веза.

Предсједница Удружења жена Дервента Јованка Поповић подсјетила је да ово удружење већ годинама ради на економском оснажењу жена, између осталог и кроз овакве едукативне радионице.

Прво смо радили мотиве Змијањског веза, а ове године смо у сарадњи са Библиотеком, у којој се налазе већ ношње овог краја, покушали да пренесемо мотиве са ношњи на платно да би тако настао сувенир са аутентичним. Направили смо везове са мотивима мушке торбе и женске мараме овога краја, са њежним и живописним бојама, каква је и сама ношња. Вез је веома захтјеван, ради се дуго да би био аутентичан, да би био сувенир достојан Дервенте. Можемо рећи да су жене су некада биле јако стручне и спретне, нагласила је Поповићева.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here