Vijesti Kultura i obrazovanje Документарац “Видовдан – нит која нас веже” обједињује значајне дијелове националне историје...

Документарац “Видовдан – нит која нас веже” обједињује значајне дијелове националне историје – ФОТО

0

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” вечерас је приказан документарни филм “Видовдан – нит која нас веже”, настао у продукцији Клуба историчара Посавина.

“Видовдан – нит која нас веже” је премијерно приказан 21. јануара на отварању Манифестације “Сви заједно” у Шамацу.

Идеја је да се направи серијал филмова, тако да би у наредном дијелу била обухваћена историја Срба од Великог рата ка савременом добу. Урадак има тежак задатак да представи значајан дио историје Словена и Срба у свега 90 минута.

Документарни филм обухвата значајне сегменте из националне историје од досељавања до 1918. године, са акцентом историју Срба у БиХ и на Косовску битку из 1389. године као једном нити која нас све повезује. Ријеч је о нискобуџетном документарцу настао са свега 200 КМ и без професионалне опреме, али урађен са много љубави, уз професионалну стручну подршку, истиче сценариста Маја Видовић, додајући да се филм симболично приказује на дан када је 2004. извршен погром над косовским Србима о чему се недовољно говори.

Она је истакла да Клуб историчара Посавина дјелује уназад четири године, а да је примарни циљ проношење историјских чињеница, нарочито међу младим људима.

Историчар Димитрије Живановић је истакао да је Клуб клуб издао и три броја Гласника, који садрже научне радове, рецензије књига, те есеје и реферате.

– Задњи број посвећен је 30. годишњици од стварања Републике Српске, рекао је овом приликом.

Поред Шамца и Дервенте, филм је приказан у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду, у организацији издаваштва “Битије”.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here