Vijesti Društvo Документовати и заштитити остатке некрополе Ћелар – ФОТО

Документовати и заштитити остатке некрополе Ћелар – ФОТО

0

Данас је на локалитету Ћелар одржана посљедња акција уређења некрополе под надзором др Александра Јашаревића, савјетника Музеја у Добоју. Он је у претходном периоду надгледао уређење подручја са циљем документовања постојећег стања.

Данашњи радови били су значајни и по томе што је геодета споменике обиљежио према њиховим позицијама, те због истраживања постојања темеља цркве за коју се претпоставља да је била на том дијелу локалитета.

На позив Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ дошао сам као археолошки надзор да утврдим стање локалитета и документујем постојеће стање, тачније колико надгробних споменика има, у каквом су стању, која им је орнаментика, какви су натписи сачувани, односно који је степен девастације у претходном периоду. Музеј у Добоју се потом обратио Републичком заводу за заштиту споменика који се укључио у поступак, тако да ћу прикупљену документацију предати њима на даље поступање, истакао је Јашаревић.

Током петодневног надзора, као и акцијама које су претходиле, простор је површински очишћен од земље, биља и грања, а дио споменика је усправљен и враћен на оригинално лежиште.

Некропола је добрим дијелом уништена, посебно рубни споменици, тако да је добро да евидентирамо распоред преосталих на основу чега ће се направити одговарајући план и увидјети могућности заштите локалитета. У наредном периоду поједине споменике који су одломљени треба спојити ако је могуће, пописати све натписе, орнаменте и направити систематизацију, проширити некрополу и на рубна подручја, те је одржавати у континуитету, открива Јашаревић.

Ово је прва велика, комунално уређена, некропола становника Дервенте, која је настајала у периоду од краја 18. до посљедње четвртине 19. вијека када је саграђена Стара црква и од када ово гробље пада у заборав. Бар половина споменика је уништена, дио је оштећен, тако да је највише трећина остала у првобитном стању и они се требају сачувати.

Овај локалитет се налази у насељу Костур, мјесто на коме се налазе остаци старог православног гробља, познато и по томе што је ту службовао поп Јовица Илић, који 1834. године подиже буну против Турака (поп Јовичина буна).

На иницијативу нашег суграђанина Славена Кузмановића уназад мјесец и по дана је проведено више акција уређења локалитета.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here