Vijesti Društvo Дугогодишња жеља вјерника: На реду обнављање Старе цркве, важног историјско-религијског споменика

Дугогодишња жеља вјерника: На реду обнављање Старе цркве, важног историјско-религијског споменика

0
Формиран грађевински одбор на челу са Драгом Наградићем

Формирањем грађевинског одбора на челу са предсједником Драгом Наградићем и потпредсједником Сретком Николићем, те израдом идејног рјешења, направљени су први кораци у обнављању Старе цркве.

Стара црква је грађена у периоду од 1851. до 1855. године, а минирана у јутарњим часовима на Спасовдан 1992. године, док је Дервента била под контролом припадника ХВО-а и Армије БиХ.

Предсједник грађевинског одбора Драго Наградић нагласио је да жеља православних вјерника о обнови цркве постоји одавно.

Рјешењем је предвиђено да ће нова црква имати обрисе Старе цркве, у којој су се православци окупљали у најтежим тренуцима. Одлучили смо да се у том комплексу сагради и мртвачница, с обзиром да се у близини налази и православно гробље, те да у Дервенти немамо адекватан објекат те врсте. У току је отварање жиро-рачуна и надамо се да ћемо послије Васкрса кренути у изградњу темеља цркве, казао је Наградић.

Динамика изградње зависиће од прикупљања финансијских средстава, а Наградић је изразио наду да ће се, поред парохијана, у обнављање овог значајног историјско-религијског објекта, чију је изградњу  ферманом одобрио султан Абдул Хамид Други, укључити и све надлежне институције.

Рјешењем је предвиђено да ће се изградити богомоља у истом облику као и изворна црква, али у мањим димензијама, док ће се стари звоник реконструисати и на њега ће бити постављена звона која су се ту налазила прије рушења, а данас чине привремени звоник испред храма Успења пресвете Богородице. Планирано је и да рушевина, смјештена на том локалитету, буде преуређена у палионицу свијећа и мртвачницу, а комплекс ће заокружити и вишенамјенски Светосавски дом.

За почетак градње „Старе цркве“, далеке 1851. године, везује се почетак обиљежава надалеко познатог Великогоспојинског вашара.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here