Vijesti Kultura i obrazovanje Ентузијазам као покретачка снага: У Дервенти представљен пети број часописа “СРП” –...

Ентузијазам као покретачка снага: У Дервенти представљен пети број часописа “СРП” – ФОТО

0

Синоћ је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ представљено пето издање часописа за књижевност и умјетност „СРП“. Ријеч је о једном неуобичајеном дјелу покренутом од стране младих ентузијаста за друге младе ентузијасте и друштво које се прилично одвикло од писане ријечи.

Идеја је потекла из Приједора, а касније се проширила и на Бањалуку, тако да је магазин доживио „пет озбиљних издања, те осам оних које уређују приједорски средњошколци”, истакао је уредник Милан Милошевић.

Покушавамо да афирмишемо младе пјеснике, да подсјетимо на већ неке заборављене људе, те да приближимо данашњем друштву књижевност, науку и умјетност. То је “сизифов посао” и ми и даље имао велики број неподијељених примјерака „СРП-а“, али се стање полако поправља, иако ни млади ни стари данас не желе да замарају очи неким стварима које нису „колористичке“, по њиховом мишљењу. Један од начина за остварење циља је и приближавање ових тема путем интернета и сајта који такође садржи бројне рубрике, рекао је Милошевић, додајући да за прикупљање материјала и постојање часописа искључиво плод ентузијазма њихових сарадника.

Пети број садржи и текстове неких провјерених умјетника и књижевника попут Николе Врањковића и Мухарема Баздуља, преводе и препјеве неких не тако познатих дјела свјетских познатих аутора, као и простор за неафирмисане књижевнике.

Поред Милана Милошевића, у уредништву магазина су и Ена Митровска, Ренато Ракић, Милан Вулић и Немања Миловановић, док су синоћњу промоцију обогатили пјесници Милан Ракуљ и Милош Пуђа, те водитељ Александра Мариловић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here