Vijesti Kultura i obrazovanje Епархија зворничко-тузланска опремила кабинет за православну вјеронауку

Епархија зворничко-тузланска опремила кабинет за православну вјеронауку

0

У Средњошколском центру „Михајло Пупин“ данас је представљен кабинет опремљен за потребе одржавања наставе из православне вјеронауке.

Учионица је опремљена средствима Епархије зворничко-тузланске, а симболичном отварању су присуствовали свештеници Српске православне цркве и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности градске управе Славен Пашалић.

По увођењу вјеронауке у средње школе 2018. године владика Фотије је позвао директоре школа и упутио их да је Епархија спремна да опреми кабинете за извођење наставе, што је дервентска школа и искористила, рекла је вјероучитељица Сања Вуковић.

Када је у питању концепт кабинета, настојали смо да имамо и теолошку и културолошку димензију, јер темељи наше културе почивају на хришћанству, а хришћанска мисао прати савремену културу. У том смислу зидове кабинета красе помно одабране иконе, слике теолошких мислилаца, али и књижевника који су говорили о Богу и смислу живота, појаснила је Вуковићева.

Набављена је и и богослужбена и теолошка литература, као и наслови из опште културе. У настави ће од помоћи бити и нови телевизор и лаптоп.

Након „стеам“ лабораторију и ЦНЦ центра, опремљен је и кабинет за православну вјеронауку, за шта посебне заслуге припадају вјероучитељици Сањи Вуковић, нагласила је директорица школе Гордана Асентић.

Имамо велику потребу за опремањем скоро свих кабинета у школи ради квалитетнијег и бољег рада. Највећи проблем су нам кабинети информатике, њих пет, који не могу испратити потребе наставе, а како школујемо ђаке за занимање техничар информационих технологија, важно нам је да их што боље опремимо. Код Јапанске амбасаде смо аплицирали за средства за уређење школске библиотеке, рекла је Асентићева, додајући да се нада позитивном исходу овог захтјева.

Свештеник Синиша Максимовић је истакао да је опремање кабинета вјеронауке веома значајно за цркву, васпитање и одрастање младих људи, који ће на овај начин проширити своје видике.

Свештеници су се руководству школа захвалили за сарадњу и велики број ђака који су у у храмовима присуствовали молитвама за почетак школске године.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here