Vijesti Kultura i obrazovanje Есеји Александре Мариловић биће представљени руској публици

Есеји Александре Мариловић биће представљени руској публици

0

Представништво Републике Српске у Русији покренуло је пројекат „Петербург чита – бирамо најбољег страног писца“ у оквиру којег ће књига „Говорим другим језиком“ Александре Мариловић бити представљена руској публици на један иновативан начин.

Наиме, 2023. година је у Русији проглашена годином педагога и наставника, па је Представништво акценат ставио на књиге које обрађују теме које су везане за улогу наставника.

– У току године, а у оквиру пројекта, одржаће се разне видео–конференције, љетна читања на којима ће глумци петербуршких позоришта читати изабране одломке. У мом случају читаће се есеји из књиге која је обухватила најразноврсније теме; од арт терапије, преко разноврсних питања језика и обраде књижевних дјела, те њихове примјене у стварној животној пракси. У овој књизи сам, такође, консултовала мишљења људи најразличитијих позива, попут психолога, теолога, васпитача, умјетника, новинара и правника, појашњава Мариловићва.

У оквиру пројекта постоје двије врсте номинација и то писаца чија дјела нису објављена у преводу на руски језик и чија дјела јесу објављена и на руском језику.

Иако ова књига још увијек није преведена желим посебно истакнути да је моју поезију на руски и енглески језик преводио наш суграђанин Славиша Савић, такође, пјесник са тренутном адресом пребивалишта у Америци. Још једна новост која је везана за путовање моје последње књиге јесте сарадња са издавачком кућом „Јуниверсити прес“ Сарајево која је основана на инцијативу једног броја америчких универзитетских библиотека 1998. године са циљем да се осигура снадбијевање књигама из БиХ под кровом ових великих свјетских библиотека, каже Мариловићева.

Дјело списатељице из Дервенте ће своје мјесто наћи на полицама Библиотеке Мајаковског, односно у одјељењу књижевности на страним језицима библиотеке.

За писца – читање и писање су избјеглиштво које тражи. А ко је радознао? И шта је радозналац друго него путник. Тако кажу а заиста и јесте тако. Један од мојих најдражих бунтових пјесника Владимир Мајаковски – отворио ми је своја врата и толико тога имамо да кажемо једно другоме. Веома сам срећна што се испред мога труда ограде и живице саме расклапају. Надам се да то никада неће добити погрешан акорд сујете, описује

Александра Мариловић рођена је 1986. године у Дервенти. Дипломирала је на Филолошком факултету у Бањалуци на Одсјеку за српски језик и књижевност, а тренутно је запослена као библиотекар у ЈУ ОШ “Никола Тесла” у Дервенти.

До сада је објавила књиге поезије “Здравице утопљеника” ( Бранково коло, 2011), “Мираз у звијездама” и “Црвене ципеле на киши”, те роман “Комплекс госпође Бовари” и поменуте збирке есеја “Говорим другом језиком”.

За своје стваралаштво награђивана је признањима “Стражилово”. “Станислав Препрек” и “Велимир Рајић”.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here