Vijesti Kultura i obrazovanje “Желимо да сачувамо овај вид традиције”: Одржано шесто издање Фестивала етно пјесме...

“Желимо да сачувамо овај вид традиције”: Одржано шесто издање Фестивала етно пјесме – ФОТО

0

У Центру за културу синоћ је одржан Фестивал етно-пјесме којег је по шести пут организовало Српско културно-умјетничко друштво Дервента, у оквиру обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Руководилац Пјевачке групе СКУД Дервента Милијана Жунић истиче да су задовољни одзивом пјевачких група које су се представиле са традиционалним и етно пјесмама из Србије, БиХ, Црне Горе, Косова и Македоније.

Припремљен је један шаролик програм традиционалних пјесама. Сматрам да љубитељи ове врсте музике полако препознају фестивал, а ми се трудимо да заинтересујемо што више људи, да овај вид традиције сачувамо и пренесемо на млађе нараштаје и то је циљ фестивала. Жељели смо да пјевамо на отвореном, али су нас временске прилике пореметиле, нагласила је Жунићева.

Новина овог издања фестивала биће радионица традиционалног пјевања која ће од 10 часова бити одржана у Народној библиотеци “Бранко Радичевић” под водством етномузиколога Зоране Гује.

Полазници ће током радионице имати прилику да науче теорију и праксу из два потпуно различита вокална дијалекта, босанске Посавине и Источне Херцеговине. Радионица је отвореног типа, дакле није ограничен број полазника и надам се да ће им бити занимљиво изучавати вокално богатство ова два различита вокална дијалекта кроз теорију, праксу и  примјере, нагласила је Гуја.

Руководилац Етно групе “Лозице” из Лознице Дуња Блажић истиче да се осјећају лијепо у Дервенти, једино што је киша покварила планове да се обиће град.

Наша група има четири члана, с тим да четврти члан није дошао јер смо добили принову у групи. Ово је наш први долазак у овај дио Српске републике, то нам је посебно драго и јако смо захвални домаћинима фестивала што су нас позвали, каже Блажићева.

Публици су се представити етно-групе “Царса” из Дрвара, “Тамјан” из Угљевика, “Вида” из Модриче, “Лозице” из Лознице, те пјевачке групе “Пронија” из Прњавора, “Босиљак” Дервента, те домаћин и организатор фестивала Српско културно-умјетничко друштво “Дервента”.

Подршку одржавању фестивала дали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, те Градска управа Дервента.

Дервента Кафе