Vijesti Društvo Жртва ратних заробљеника не смије бити заборављена – ФОТО

Жртва ратних заробљеника не смије бити заборављена – ФОТО

0

Данас је на споменику код раскрснице путева Горња Лупљаница-Велика Сочаница-Дажница (Томасово брдо) служен парастос за осам српских заробљеника из Дервенте који су изгубили живот 1992. године док су присилно копали ровове за потребе хрватских снага.

Од 15 логораша који су тог кобног дана одведени да копају ровове на Томасовом брду осам смртно страдало, док је седморо рањено и озбиљно повријеђено.

Приликом присилног копања ровова погинули су заробљеници Ненад Панзаловић, Жељко и Раде Бокур, Вујадин Љубојевић, Саво Павловић, Драган Грбић, Миро Јовичић и Милорад Гуњевић.

Одмах потом, испред Центра за културу, служен је помен и за Благоја Ђураша и Чеду Ћудића, двојицу заробљеника убијених у некадашњем Дому ЈНА.

Предсједник Удружења логораша Града Дервента Драго Кнежевић је подсјетио на добро познате ратне догађаје који су се дешавали у овој установи.

Овдје је био сабрини центар логораша српске националности одакле су одвођени на Рабић и у Пољаре. На овом јесту је страдао Благоје Ђураш, а недалеко и Чедо Ћудић. За Благоја је одговара Азра, а за Чеду није нико. Захваљујем се јер поштујете ове жртве, истакао је Кнежевић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here