Vijesti Kultura i obrazovanje Занимања Стручне школе: Представљамо кулинарске техничаре – ВИДЕО

Занимања Стручне школе: Представљамо кулинарске техничаре – ВИДЕО

0

Стручна и техничка школа Дервента у школској 2020/21 школоваће економске, кулинарске, ЦНЦ, те ветеринарске техничаре и агротехничаре, као и браваре и обрађиваче метала резањем.

Ова занимања, због сложене епидемиолошке ситуације, поближе ће заинтересованим ученицима представити и преко нашег портала кроз објаву низа промотивних материјала.

По завршетку школовања ученици добијају конкретна занимања која су тражена на тржишту рада, као и могућност школовања на високообразовним установама, наводе из ове образовне установе у Информатору којег су објавили тим поводом.

Наш основни циљ је преношење потребних знања како из теоретске, тако и из практичне наставе. Осим овог примарног циља, оно што краси нашу школу су ваннаставне активности гдје ученици показују своју креативност и гдје кроз тимски рад развијају моралне и позитивне људске вриједности. Из наше школе излазе задовољни ученици са лијепим сјећањима на занимљива такмичења, дружења и путовања. Кроз виртуалну шетњу видео записима које су припремили стручни активи доживите атмосферу наше школе, стоји у Информатору.

~~ Сва занимања Стручне и техничке школе понађите ОВДЈЕ!

Марио Мандић је матурант овог смјера Стручне и техничке школе и већ је увелико савладао свој занат.

У мом избору тог занимања, пресудна особина је била љубав према припреми хране. Сада на крају школовања могу да кажем да та љубав према струци нимало није изблиједила. Поред тога што сам волио своје занимање, помно сам пратио и напредовао кроз школовање. Због чега могу слободно да кажем да ми је средња школа донијела велику славу у будућем мом послу, стицао сам разне дипломе и похвале са такмичења из струке, као и до телевизијске емисије “Лук и мед”, каже млади кувар.

~~ Видео презентацију овог занимања потражите ОВДЈЕ!

Он сматра да су за куваре најбитније двије ствари – љубав према послу и пракса.

Кувари се баве припремом свих врста јела у угоститељским објектима. Они напамет морају знати рецепте за велики број јела, како би одмах по примљеној поруџбини у што краћем временском року могли да испоруче тражено јело. Поред тога што храна мора бити укусна, мора бити и примамљивог изгледа, лијепо декорисана и аранжирана. Кувари поручују квалитетне намирнице, брину о њиховом очувању, року трајања и складиштењу. Састављају јеловнике, одлучују на који начин ће се храна припремати, сједињују разне укусе и представљају их гостима. За овај перспективни посао организован је велики број курсева, који сваког мјесеца уписују велики број полазника, али имајте на уму да се приликом запошљавања предност даје кандидатима који имају диплому угоститељске школе. А кроз саму ову школу праксу можете да радите у било којем ресторану или у школи, каже Марио.

Иначе, у оквиру смјера Угоститељство и туризам уписиваће се једно одјељење од 24 ученика за занимање кувар.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here