Vijesti Kultura i obrazovanje Занимања СШЦ “Михајло Пупин”: Гимназија даје најкомплетније знање и отвара врата високих...

Занимања СШЦ “Михајло Пупин”: Гимназија даје најкомплетније знање и отвара врата високих школа

0

Гимназија је занимање које даје најкомплетније знање и отвара врата свих високих школа и факултета, те пружа најсигурније темеље за стицање академског звања, а и ове године будући свршени основци имаће прилику да упишу два смјера гимназије – општи и рачунарско-информатички.

Дервентска гимназија, која датира од 1912. године, до сада је испратила читав низ генерација чији су ђаци постали амбасадори града у мноштву области.

Како су истакли из ове школе, одличан показатељ да је гимназија општег смјера добар избор за упорне и вриједне ученике су постигнућа и успјеси ђака који су прошли или су још у клупама опште гимназије.

Сваке године наши ученици учествују на регионалним и републичким такмичењима, готово из свих предмета за која су такмичења организована и освајају медаље, а сваке године учествујемо и сами организујемо бројне манифестације. Већина свршених гимназијалаца упише факултет у првом року, а квалитетно образовање и одговорност коју стекну током четири године, ученике припреми за упис на жељене факултете, како у Републици Српској и Србији, тако и у иностранству.

Бивши гимназијалци сада су доктори медицине, фармацеути, стоматолози, ветеринари, електроинжењери, машински инжењери, ИТ стручњаци, правници, адвокати, економисти, банкари, архитекте, учитељи, професори, филмски режисери и новинари, истакла је директорица ове школе Гордана Асентић додавши да се ученицима који се опредијеле за гимназију пружа могућност и додатне наставе, те бројне ваннаставне активности.

Они ученици који послије завршетка гимназије не наставе школовање, такође су оспособљени за рад.

Иако ученици често бирају општи смјер гимназије у дилеми за даље студије што им оставља простор за надградњу или једноставно занимање по завршетку средње школе, наши ђаци стичу знања и за рад у институцијама, банкама и администрацијама, нагласила је Асентићева.

Да гимназија општег смјера пружа бројне могућности истакао је и професор ове школе Јеленко Савић.

Ученици који су имали одличан и врлодобар успјех уписују жељене факултете у првим роковима и то као студенти финансирани из буџета, а радне навике које стичу током четири године олакшавају им полагање пријемног испита, рекао је Савић.

При избору средње школе прије три године, први избор Анастасије Столић била је управо гимназија.

Знала сам да ће ми ова школа пружити најбољу основу за наставак школовања на било којем факултету. Поред тога што пружа опште образовање из различитих области, у гимназији се посебно ради на истицању аналитичких способности и критичког размишљања, казала је Столићева.

У новој школској 2024/2025. години у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ планиран је упис шест одјељења у којима ће бити мјеста за 136 ученика, од чега ће у два одјељења гимназије бити уписано по 20 ученика.

Осим гимназије, по 12 мјеста планирано је и у комбинованом одјељењу трећег степена електричар – електроинсталатер/ аутотехничар, док у истој струци има мјеста и за 24 ученика у занимању техничар информационих технологија, те техничар мехатронике. У одјељењу новог занимања, медицински техничар, предвиђен је упис 24 ученика.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here