Vijesti Записи о Саборном храму у Дервенти – ВИДЕО

Записи о Саборном храму у Дервенти – ВИДЕО

0

Житељи Дервенте имали су јаку жељу, вољу, али и потребу да саграде нови храм, нарочито након рушења храма у Српској Вароши.

Заједно са свештеником, архијерејским намјесником дервентским протојерејом-ставрофором Драганом Каиновићем, 1994. године започињу градњу Саборног храма Успења Пресвете Богородице у срцу града на Тргу православља. Овом подухвату претходила су два ранија покушаја изградње богомоље у центру града.

1851. године, на иницијативу тадашњих угледних Срба, који су се тим поводом запутили чак до Истанбула, под одређеним условима им је дозвољена градња православне цркве, али не у центру града, него у Српској вароши.

Други покушај изградње православне цркве у средишту града предводио је прота Симо 1936. године, али се испријечио Други свјетски рат, после којег је на том мјесту саграђен „Стакленик“.

Коначно, из трећег покушаја, 1994. године започела је изградња крипте храма, чији су темељи освећени на Велику Госпојину двије године касније.

У периоду од 2002. до 2010. године окончани су груби радови и електрификација објекта, након чега је уређена околина здања, да би 2016. године епископ Хризостом и тадашњи митрополит загребачко-љубљански, а данашњи патријарх Порфирије, иначе поријеклом са ових простора, освештали иконостас, поклон Васе Давидовића из Аустралије.

Патријарх Порфирије, епископ зворничко-тузлански Фотије и епископ осјечко-барањски пољски Херувим освјештали су 2019. године новосаливених пет звона Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Дервенти.

Опширније о историјату ове богомоље погледајте у виду ОВДЈЕ.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here