Vijesti Društvo Православни бисер нашег краја: Запис о манастиру Бишња и прича игумана Симеона...

Православни бисер нашег краја: Запис о манастиру Бишња и прича игумана Симеона – ВИДЕО

0

Манастир Покрова Пресвете Богородице у Бишњи, смјештен је уз истоимену рјечицу недалеко од пута према Календеровцима, на око 5 километара од Дервенте.

Ктитор манастира Ратко Ђекић, рођен у Доњој Бишњи а настањен у Калифорнији, одлучио да породично земљиште поклони Српској православној цркви и помогне изградњу манастира.

Изградња манастира почела је 2002. године. Градња цркве и конака завршена је 2005. године, а манастир је освештан на Видовдан, 28. јуна 2006. године.

Манастир нису само објекти цркве и конаци, већ монашка и духовна заједница која чини смисао и цјелину.

Те 2006. године из манастира у Озрену тадашнји јеремонах Симеон Обреновић дошао је у Бишњу, као и први искушеник Ненад Тешић, у монаштву Нектарије.

Недуго послије у ову свештену породицу долази и Миљан Стјепановић, у монаштву Авакум, који је након боравка у манастиру и замонашен 2010. године.

Манастирски комплекс се састоји од цркве посвећене Покрова Пресвете Богородице, параклиста посвећеног Св. оцу Николају, манасттиског конака, економске зграде и дестилерије.

Више о манастиру погледајте на линку:

Дервента Кафе

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here