Vijesti Društvo Започето уређење локалитета Ћелар: Циљ афирмација важног дијела историје Дервенте – ФОТО

Започето уређење локалитета Ћелар: Циљ афирмација важног дијела историје Дервенте – ФОТО

1

На иницијативу нашег суграђанина Славена Кузмановића данас је проведена акција уређења локалитета Ћелар у којој је учествовало више од 20 добровољаца.

Локалитет Ћелар је мјесто на коме се налазе остаци старог православног гробља и некадашњег црквишта, познато и по томе што је ту службовао поп Јовица Илић, који 1834. године подиже буну против Турака (поп Јовичина буна).

Акција је испланирана и проведена за свега четири дана и у овој првој фази урађен је добар дио посла, иако највећи дио уређења терена тек предстоји. Наш главни мотив је да се овај локалитет заштити од даљњег девастирања, прије свега надгробних споменика, као и да овај значајан дио историје Дервенте буде презентован широј јавности, нагласио је Кузмановић.

С обзиром да овај дио земљишта припада Српској православној цркви и да се ту налазе остаци православног гробља, свештеници Архијерејског намјесништва Дервента дали су благослов и служили помен, док је магистар географије Дамир Кљајић са сарадницима прегледао неке од десетина надгробних споменика који се ту налазе.

О самом локалитету и радној акцији, заједно са описом историјских цртица о овом мјесту, ускоро ће бити објављен и видео прилог.

Дервента Кафе

 

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here