Vijesti Kultura i obrazovanje Збирка “Дуге ноћи у прогонству” – поезија духа и душе

Збирка “Дуге ноћи у прогонству” – поезија духа и душе

0

Посљедње дјело у низу плодоносног стваралаштва младе дервентске књижевнице Александере Мариловић – збирка “Дуге ноћи у прогонству” – синоћ је у Народној библиотеци представљена дервентској публици.

Књига, како сам назив говори, асоцира на традицију псалтирске поезије и на први човјеков гријех и изгонство из раја, рекла је овом приликом ауторка, чије је најновије дјело овјенчано престижном наградом Бранковог кола „ Печат вароши сремскокарловачке“ за најбоље пјесничке књиге на српском језику.

Поносна сам јер су овдје уткани рецезентски везови племкиње пјесништва Жељке Аврић и Дајане Петровић, моје посестриме по перу, учитељице у духу и пријатељице у свакодневици. Дајана се добро осврнула на књигу рекавши да она није толико духовна колико је заправо душевна поезија. Ова књига прати осцилације мојег духа и моје душе, поручила је Мариловићева.

Дервентска књижевница је упловила и у воде драматургије уписавши Академију умјетности у Бањој Луци, а тренутно пише пише драма „Судски процес“ која говори о односу Тесле, Пупина и Марконија.

О „Дугим ноћима у прогонству“ говорила је пјесникиња Дајана Петровић, Александрина дугогодишња пријатељица још од пјесничких сусрета у кругу Бранковог кола које их је повезало прије више од једне деценије.

Петровићеву, рођену у граду Бранка Радичевића, живот је довео у град Душка Трифуновића, због чега је, сама истиче, поетска нит веже за ове просторе. Иначе теолог и супруга свештеника, данас живи у граду Десанке Максимовић и сама ствара духовну музику.

Иако се не сматрам књижевним критичарем, прихватила сам Александрин позив желећи да имамо још нешто заједничко, а то је ово дјело, које ме подсјећа на литургију. Постојала је велика обострана жеља да се на овај начин представимо. Књига је предивна и могу рећи да је данас тешко говорити о поезији и духовности када се све „зове“ тим именом, али могу рећи да оно што сам нашла у њој је и мене саму надахнула, поручила је Петровићка.

Збирка пјесама „Дуге ноћи у прогонству“ почиње „ Молитвом јутру“, а затвара се „Молитвом пред сан“, а ове године је представљена на штанду Представништва Републике Српске у Србији на Међународном сајму књига у Београду.

Промоцију књиге употпуниле су својим наступом пијанисткиња Драгана Латиновић и група „Нектарија“ из Ваљева.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here