Vijesti Kultura i obrazovanje Извођењем монодраме Небојше Дугалића “Просвјета” обиљежила 120 година од оснивања

Извођењем монодраме Небојше Дугалића “Просвјета” обиљежила 120 година од оснивања

0

Поводом 120 од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ синоћ је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ уприличено извођење монодраме „Речи о свечовеку“, аутора истакнутог драмског умјетника Небојше Дугалића, настале по записима владике Николаја Велимировића.

Једини прави начин да обиљежимо овакав значајан јубилеј јесте да „оживимо“ оно што смо наследили, односно неке од наших најзначајнијих личности и да се подсјетимо на оно што су нам поручивали из неких прошлих времена, а што би могло бити спасоносно и просветно и данас, истакао је Дугалић.

Текстови владике Николаја Велимировића су такви да колико год се слушали увијек их се доживи на нов начин. Представу сам играо безброј пута, али још увијек ми се кроз извођења јављају нова значења која до тада нисам зна, што је доказ колико је то дјело неисцрпно, наглашава Дугалић.

Првобитна намјера умјетника била је да овај комад припреми за свој дипломски рад, али се тада одлучио да припреми монодраму „Исповијест Димитрија Карамазова“.

Међутим, двадесетак година касније, поводом обиљежавања 8 вијекова постојања манастира Жича, поред којег сам одрастао, са игуманијом и сестринством сам се договорио да припремим ову представу тако да је она угледала свјетло дана. Никад нисам одустајао од овог комада и вјерујем да се све догоди када дође право вријеме, каже Дугалић, додајући да има

Протојереј ставрофор Далибор Ђекић, предсједник градског одбора „Просвјете“, захвалио се  умјетнику и публици јер су увеличали овај јубилеј, те изразио наду да ће се до краја године одржати још сличних догађаја.

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ је основано 1902. године у Сарајеву са циљем очувања српске културе и идентитета у Босни и Херцеговини.

По свом значају „Просвјета“ се дуже времена налазила одмах иза Српске православне цркве, постајући најзначајније удружење које је окупљало веома значајне и истакнуте културне раднике различитих епока.

Због свега тога претрпила је бројне изазове, забрањиван јој је рад и конфискована имовина, али је удружење и даље опстало.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here