Vijesti Politika Извјештај са 5. сједнице Скупштине града Дервента – ВИДЕО

Извјештај са 5. сједнице Скупштине града Дервента – ВИДЕО

0

Скупштина Града Дервента одржала је своју пету сједницу на којој су разматране 33 тачке дневног реда. И ово засједање су обиљежиле бројне дискусије  и неслагања странка скупштинске већине и опозиције по појединим темама дневног реда.

На почетку засједања, на приједлог градоначелника Милорада Симића, повучен је Приједлог одлуке о оснивању Професионалне ватрогасне јединице Дервента. Градоначелник је то образложио чињеницом да је потребно да се усагласе још неки законски акти.

Приједлог плана коришћења средства за подстицање развоја пољопривреде и села на подручју Дервенте за 2021. годину усвојен је једногласно. Планом су предвиђена средства у износу од 498.300 КМ и она ће бити искоришћена уа подршку сточарској, биљној и текућој производњи, за подршку дугорочном развоју односно на инвестиције у пољопривреди, за подршку суфинансирања пројеката у пољопривреди  и подстицање организованих облика пољопривредних произвођача.

На Приједлог програма санације и одржавања локалних и некатегорисаних путева и улица на подручју Дервенте у текућој години уложено је 28 амандмана клубова одборника СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС БиХ. Послије консултација надлежних у Одјељењу за стамбено-комуналне послове са предлагачима амандмана усаглашене су и одређене измјене амандмана. Дио амандмана није прихваћен јер су се односили на санацију приватних путева, а у дијелу амандмана су извршене дјелимичне корекције. Приједлог је са корекцијама  прихваћен.

Ова тачка је изазвала доста полемичких тонова и са стране позиције и опозиције. Шеф Клуба одборника СДС Перо Ђурић је истакао да је потребно измијенити одлуку о категоризацији путева из 2011. године с обзиром да се измијенила ситуација на терену и додао да је већина путева у протеклом периоду урађена неквалитетно те поручио да „више нећете моћи радити оно што сте радили у претходном периоду са заједничком комуналном потрошњом и овим програмом“.

>> Одборничка питања на актуелном часу 5. сједнице СГ Дервента пронађите ОВДЈЕ!

Градоначелник Симић је  истакао да се у достављеним приједлозима на програм ради о популизму те одбацио све наводе о криминалним радњама у претходном периоду.

У мом раду и раду мојих сарадника нема криминала. Не могу се из средстава планираних за санацију путева посипати приватне парцеле и путеви, рекао је Симић док је предсједник Клуба одборника СП Славен Гојковић истакао да се износе паушалне оцјене и инсинуира на криминал те да постоје органи који су задужени да то истраже.

И Одлука о висини стопе пореза на непокретности у 2021. години је такође изазвала дискусије у којима је констатовано да добар дио грађана не испуњава ову своју обавезу. Потребно је да се повећа број власника непокретности који би били обухваћени овом одлуком па је у складу са тим упућен захтјев Пореској управи Републике Српске  да се интензивира издавање прекршајних налога за лица која нису пријавила своје непокретности.

Приједлогом Одлуке је регулисано да стопа за опорезивање непокретности на подручју Дервенте буде о,14 посто, а за непокретности у којима се обавља производна дјелатност 0,08 посто. ДНС је упутио амандман са приједлогом да стопа за непокретности износи 0,12 посто, за производне дјелатности 0,06 посто. Исти амандман је повучен јер  су одборници усвојили приједлог градоначелника да стопа за непокретности износи 0,11 посто, а за непокретности у којима се обавља производња 0,05 посто.

Једногласно је усвојен и Приједлог одлуке о издвајању средстава за област предшколског васпитања и образовања у текућој години, којом се у буџету града издвајају средства ЈПУ „Трол“ у износу од 636.500 КМ или 66,96 посто од укупног плана буџета града док ће учешће корисника у укупном финансирању услуга бити 314.000 КМ или 33,04 посто. Могућност суфинансирања приватних предшколских установа није предвиђена законом.

Усвојени су и одлуке о одређивању матичних подручја за вођење матичних књига на подручју града којом се утврђује седам матичних подручја, затим о јавним признањима града и о одборничкој легитимацији као и приједлози о висини одборничког додатка за вршење одборничке дужности и висини накнаде за рад радних тијела Скупштине града, о платама и  другим правима функционера града, о приступању Споразуму Градоначелника за климу и енергију и изради Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена.

Приједлог одлуке о стављању ван снаге одлуке о утврђивању висине накнаде за рад чланова управних и надзорних одбора  у јавним установама и предузећима чији је оснивач Скупштина општине је изазвао већу расправу. Перо Ђурић, предсједник Клуба одборника СДС,је као овлашћени предлагач, предложио стављање ове одлуке  ван снаге  и тиме би биле укинуте  накнаде за рад у овим одборима. Он је истакао да се ради о привременој одлуци, која се доноси због тренутне ситуације изазване корона вирусом.

Шеф Клуба одборника СНСД –а Славко Томаш сматра да би оваква одлука могла имати за посљедицу  повлачење чланова из одбора што би се одразило и на рад јавних установа. Одлука је усвојена.

Нису усвојени извјештаји о извршењу буџета општине за 2020. годину и буџета града за период од 01.01. до 31.03.2021. године. Миле Стринић, из Одјељења за финансије је рекао  да је и поред свих потешкоћа у функционисању  буџета у протеклој години остварен суфицит на крају 2020. године који је износио 2,1 милион.

Усвојени су извјештаји о раду Првостепене стручне комисије за процјену потреба дјеце и омладине са сметњама у развоју за протеклу годину, информација о остваривању права бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, информација о раду невладиних организација и удружења грађана на подручју Дервенте.

Усвојена су и измјене рјешења о именовању комисија за избор по јавном конкурсу за именовања у Геронтолошком центру, Туристичкој организацији  Дервента и Дому здравља Дервента те приједлог о разрјешењу једног члан Управног одбора у ЈУ Центар за социјални рад Дервента, именовање вршиоца дужности и одлука о расписивању јавног конкурса за именовање члана УО у овој установи.

Усвојени су и приједлози одлуке о објављивању јавног огласа за именовање једног члана Градске изборне комисије, о именовању комисије за спровођење поступка по јавном огласу за избор члана ГИК-а, те приједлози о разрјешењу и именовању Комисије за избор по јавном конкурсу  за именовања у Центру за социјални рад Дервента и именовање Комисије за спровођење јавног надметања.

Скупштина је, у функцији Скупштине јавног предузећа „Дервентски лист и Радио Дервента“, усвојила и приједлог одлуке о утврђивању стандарда и критеријума за избор и именовања чланова Надзорног одбора овог предузећа, приједлог одлуке о расписивању конкурса за именовање три члана одбора и рјешење комисије за избор и именовање одбора.

Дервента.ба

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here