Vijesti Kultura i obrazovanje Истраживачки центар „Искон“ завршио пројекат „Српска народна ношња дервентског краја“ – ФОТО

Истраживачки центар „Искон“ завршио пројекат „Српска народна ношња дервентског краја“ – ФОТО

0
mockups-design.com

Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке завршио је пројекат „Српска народна ношња дервентског краја“ у оквиру којег је припремљена истоимена књига.

Књига, чији су аутори Дамир и Сандра Кљајић, садржи обједињене информације о дервентској народној ношњи, те велики број старих фотографија мјештана у народној ношњи, као и фотографије дијелова ношње које су сачували становници дервентских села.

Књига је настала прије свега са жељом да на једном мјесту буде приказан дио сачуваних старих фотографија и дијелова народне ношњи које још увијек чувају српске породице у дервентском крају као и да се на једном мјесту нађу све писане информације и сјећања мјештана о српској народној ношњи на ширем простору Дервенте, каже Дамир Кљајић.

Додаје да је значај књиге прије свега у томе што се у њој налази и већи број фотографија које су настале прије Другог свјетског рата и које до сада нису презентоване широј јавности.

Циљ пројекта је, осим стварања услова за очување народних ношњи дервентског краја, упознавање становника Дервенте са народним насљеђем. Осим тога, подаци о ношњи биће доступнији научним радницима, ђацима, студентима, посјетиоцима, туристима и грађанима Дервенте, истакао је Кљајић.

Пројекат је спровођен од 1. јануара 2019. до 28. фебруара 2021. године, а дио грађе прикупљен је између 2015. и 2017. године.

Штампање књиге суфинансирала је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а подршку су пружиле и институције локалне заједнице.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here