Vijesti Društvo И култура и доброчинство: Обновљена традиција Светосавског бала након осам деценија –...

И култура и доброчинство: Обновљена традиција Светосавског бала након осам деценија – ФОТО

0

Након готово осам деценија Коло српских сестара „Царица Милица“ обновило је традицију Светосавског бала у нашем граду, догађаја који поред свог културног има и изузетан хуманитарни карактер.

Овога пута ће новац прикупљен продајом 160 улазница бити највећим дијелом усмјерен за куповину звона на храму Успења Пресвете Богородице и награду најуспјешнијем студенту техничких факултета, те покривање трошкова организације гогађаја.

Иначе, Коло српских сестара у Дервенти основано је двадесетих година прошлог вијека. У бурним историјским догађајима своје дјеловање је прекинуло почетком Другог свјетског рата, а потом наставило почетком деведесетих година, након чега је услиједио нови застој.

Уназад двије године поново смо покренули рад Кола српских сестара у Дервенти и успјешно радимо на обнављању манифестација које су и раније постојале. На нашим састанцима договорили смо се да прикупљени новац усмјеримо на нешто што нам је свима заједничко, па смо одлучили да помогнемо завршеткак храма и наградимо најуспјешнијег студента техничких наука, рекла је предсједница кола Ђурђа Пијетловић, истичући да удружење данас проводи хуманитарне акције, те манфестације попут Видовданске вечери на отвореном, Васкршње радионице и других.

Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић рекао је да Светосавски бал представља још један догађај који је употпунио велики јубилеј Српске православне цркве.

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве организујемо низ манифестација, првенствено славећи Светога Саву, литургијски, у школама, свечаном академијом, окупљањем просветара, а сада је и Коло српских сестара, такође један дио наше Црквене општине, обновио традицију Светосавског бала након готово 80 година, рекао је Ћетковић.

Током ове значајне вечери бесједу је одржао прослављени режисер Никола Коља Пејаковић, госте је дочекао клавирски интро, а потом градска музика тамбурашког оркестра, те наступ професорице музике Милијане Жунић. Током вечери представили су се и чланови и пјевачка етно група СКУД “Дервента”, као и млада рецитаторка Анђела Лукић.

Покровитељ манифестације био је начелник општине Милорад Симић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here