Vijesti Kultura i obrazovanje Клуб историчара “Посавина”: Кроз културно-научни рад сачувати културу сјећања и афирмисати историју...

Клуб историчара “Посавина”: Кроз културно-научни рад сачувати културу сјећања и афирмисати историју регије

0

narodna bi

Млади историчари Маја Видовић и Димитрије Живановић, оснивачи у Клуба историчара „Посавина“, вечерас су представили други број свог издавачког пројекта „Наша мисао“, те одржали садржајан час историје на тему “Од идеологије до реализације геноцида над Србима у НДХ”.

Клуб историчара “Посавина” настао је 2019. године на иницијативу студената Филозофског факултета из Бањалуке који су долазили са територије Посавине. Ово подручје је запостављено у културно-научним истраживањима и ми смо Посавини жељели дати примат, каже Видовићева.

Наше функционисање замишљено је тако да кроз радионице, предавања и издавачку дјелатност промовишемо науку и културу Посавине и сматрамо да смо успјели у томе. Такође, циљ нам је и јачање васпитно-образовног система у којем би предмету историје, посебно националне историје, било посвећено више пажње. Нпр, то је могуће кроз повећање броја часова. Имамо сарадњу и са бројним институцијама, попут музеја, архива и слично, те кроз ту сарадњу желимо да сачувамо културу сјећања, појаснила је предсједница Клуба.

Вечерас су у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ промовисали друго издање гласника “Наша мисао”, зборника историјских научних радова, чије је прво издање објављено 2020. године, каже историчар Димитрије Живановић.

И један и други број смо промовиали првенствено у градовима наше регије, а имали смо и част да будемо угошћени и остваримо сарадњу са Архивом Војводине. Други број је посвећен стогодишњици смрти краља Петра Првог Карађорђевића, првог краља Краљевине СХС, али и историјским личностима са нашег подручја као што су Симо Дакић и Игор Вуминовић. У гласнику се налазе прикази књига, историјски есеји и пјеснички кутак, открио је потпредсједник Клуба.

Живановић је истакао да је објављен конкурс за трећи број овог часописа који ће се бавити темом “Три деценије од пробоја Коридора живота” који би требао бити објављен наредне године.

Циљ нам је да прикупимо што више квалитетних радова који се тичу управо наше државе јер сматрамо да историографија Српске каска за хрватском и бошњачком. На тај начин обиљежићемо тридесети рођендан Републике Српске, а зна се колико је пробој Коридора био значајан за Посавину, поручио је Живановић.

Историјски час о НДХ-азији

Он је послије промоције часописа одржао и предавање, односно час историје на коме бавио се темом “Од идеологије до реализације геноцида над Србима у НДХ”.

Акценат смо ставили на поријекло србофобије и одијума према Србима. Кренули смо од генезе српско – хрватских, али и српско-аустроугарских односа од 16. вијека па до краја Другог свјетског рата, а пажња је усмјерена на кривце, првенствено правашку идеологију, идеологију НДХ кроз праве фабрике смрти, подсјетио је Живановић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here