Vijesti Kultura i obrazovanje Покупили награде и признања: “Босиљковићи” у 2019. години наступали у региону и...

Покупили награде и признања: “Босиљковићи” у 2019. години наступали у региону и Европи – ФОТО

0

Културно умјетничко друштво младих “Босиљак” имало је веома успјешну годину иза себе са више од 30 активности чланова и руководиоца ансамбала овог друштва, а поред БиХ и региона, “босиљковићи” су наступали у Паризу и Белгији, док је умјетнички руководилац Стана Наградић била учесник 49. Конгреса ЦИОФФ-а одржаног у Чилеу.

КУДМ “Босиљак” је и даље једино друштво које у БиХ који организује фестивал по правилима Свјетске асоцијације организатора фолклорних фестивала и традиционалне културе (ЦИОФФ) и то од 2012. године када је “Босиљковање” добило посебан цертификат на конгресу у Паризу.

Наше друштво дуги низ година заузима високо на љествици културних удружења БиХ. Прошле године имали смо активан едукативни програм у смислу учешћа на конференцијама у Сарајеву, Новом Саду и Београду на којима руководиоци ансамбала стичу услове за добијање стручних диплома. На свечаној сједници ЦИОФФ БиХ наше друштво, као и кореограф и умјетнички руководилац Стана Наградић, добили су плакете за велики допринос у развоју ЦИОФФ-а БиХ. Посебно је значајно учешће гђе Наградић, члана УО ЦИОФФ БиХ, на 49. Конгресу ЦИОФФ-а у Сантијаго де Чилу, гдје је промовисала “Босиљковање” нашу нематеријалну културну баштину, саопштено је из КУДМ “Босиљак”.

У неколико фолклорних ансамбала, школи фолклора, секција мажореткиња, женској и дјечијој пјевачкој групи и оркестру налазе се стотине чланова.

Друштво је богатије и за двије, умјетнички веома вриједне кореографије, од којих је једна представљена на Институту за умјетничку игру у Београду, као тема дипломских радова.
Одлазак у Белгију и то у Изегем, Бриз и Брисел, те у Париз и посјета Грацу у Аустрији, је само још једна потврда да је “Босиљак” увијек моћан представити свој идентитет на свим културним сценама свијета, истичу у друштву.

И у наредном периоду друштво планира много образовних активности, нових културних достигнућа, омасовљавање рада ансамбала, концерата и путовања, те учешћа на разним конгресима и конференцијама у свијету и код нас.

Добили смо већ 16 позива за гостовања у неколико држава свијета, међу којима је и Америка, о чему ће друштво накнадно донијети одлуку. Наравно, рад “Босиљка” је увијек усмјерен највише на своје чланове, њихово васпитање, културно усмјеравање, одговорност и дисциплину, па тек онда слиједе све остале активности, што је у суштини наша главна одлика, кажу у друштву.

Најзначајније активности

Осим наступа на манифестацијама у Дервенти, Броду, Теслићу, Петрову, Војнићу и Вуковару (ХР), Тузли, Приједору и другим мјестима најзначајније активности друштва у 2019. години биле су:

– Представници КУДМ ,,Босиљак” Дервента учествовали су на Првој међународној конференцији за балетну и плесну едукацију у Сарајеву,

– Представници КУДМ ,,Босиљак” као представници Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске учествовали су на годишњој конференцији и Скупштини АМАТЕО – Европска мрежа младих ,,Мостови стваралаштва” ма тему ,,Аматеризам и млади у интеркултуралном друштву”, у Новом Саду – Србији, суорганизатор Савез умјетничког стваралаштва аматера Војводине,

– Фолклорни ансамбл и пјевачка група КУДМ ,,Босиљак” Дервента учествовали су на 26. Свјетском ЦИОФФ и ИОВ фестивалу (Wерелдфестивал) у Изегему, Брижу и Бриселу – Белгији, гдје је учешће узело шест фолклорних група са пет континената,

– Фолклорни ансамбл и пјевачка група КУДМ “Босиљак” Дервента гостовали су и у Паризу – Француској,

– Фолклорни ансамбл КУДМ “Босиљак” Дервента учествовао на Јубиларном концерту ЦИОФФ Босне и Херцеговине у Босанском културном центру у Сарајеву, гдје је добитник Плакете за десетогодишњи рад у овој свјетској асоцијацији, а умјетнички руководилац Стана Наградић добитник је Повеље за свој десетогодишњи рад у ЦИОФФ БиХ,

– КУДМ “Босиљак” Дервента био је домаћин одржавања сједнице Управног одбора и свечане сједнице Скупштине ЦИОФФ Босне и Херцеговине у оквиру ,,Босиљковања”,

– Сви фолклорни ансамбли и пјевачка група КУДМ ,,Босиљак” Дервента одржали су завршни концерт ,,Босиљковања” у Дервенти са домаћим и иностраним ансамблима, а прије концерта, сви учесници КУДМ ,,Босиљак” Дервента, КУД ,,Пролетер” Сарајево, СКД ,,Никола Тесла” Постојна – Словенија, Фолклорни ансамбл ,,Срем” Београд – Србија, Завичајно удружење Жеравац из Славонског Брода, парадирали су улицама нашег града. На Интер фолк фест ,,Босиљковање” присуствовала је четворочлана делегација Wерелд фестивала из Изегема – Белгија,

– Млађи чланови КУДМ ,,Босиљак” Дервента учествовали су на Међународном дјечијем фестивалу фолклора ,,Фестивал младих Вуковар 2019” у организацији КУД ,,Слога” Вуковар у Хрватској. Фолклорни ансамбл и пјевачка КУДМ ,,Босиљак” Дервента учествовали на Годишњем концерту СПД ,,Просвјета” пододбор Војнић – и посјетили Адвент у Загребу,

– Чланови дјечијег ансамбла учествовали су на Републичкој хуманитарној манифестацији ,,С љубављу храбрим срцима” у организацији Предсједника Републике Српске и Радио Телевизије Републике Српске у Банском двору у Бања Луци,

– Постављене нових кореографија ,,Уранком Ђурђеле Ђурђило” и „Ситно везе крајишка дјевојка“.

– КУДМ ,,Босиљак” Дервента упутио је општини Дервента иницијативу да се ДЕРВЕНТСКИ ВАШАР и КОЛЕДАВЦИ као најстарији а и данас живи догађаји упишу на листу УНЕСКО репрезентативну листу нематеријалне баштине.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here