Vijesti Društvo Маринкове иконе из Дријена красе домове и цркве широм свијета

Маринкове иконе из Дријена красе домове и цркве широм свијета

0
Маринко Думанић

У домаћинству Думанића, у дервентском селу Дријен, све је у ишчекивању највећег хришћанског празника Васкрса. Домаћин Маринко посебно је срећан и због тога што је недавно завршио израду шесте иконе Тајна вечера, која ће овога пута остати у дому Думанића, на зиду поред иконе крсне славе.

Љубав према православљу, али и одређене животне околности утицали су на Маринка да почне да се бави израдом православних икона. Иако је одувијек имао дара за цртање, никада се тиме није озбиљно бавио, све до 2006. године.

Од тада је умјетничком техником која се назива пирографија израдио више од 300 икона са различитим мотивима, које се налазе у домовима и црквама широм свијета. Од тога је половину поклонио родбини, пријатељима и познаницима.

– У протеклом рату био сам припадник Војске РС. Страдао сам и остао инвалид са тежим посљедицама. За особе са инвалидитетом 2006. године у Дервенти је била организована радионица пирографије, чији сам био учесник. Ту сам научио прве кораке у изради икона пирографијом и од тада ми то постаје хоби, а потом и професија – прича Маринко.

Након неколико урађених икона, на позив новинара Михајла Орловића са РТРС-а, учествовао је у емисији “У орловом гнијезду” гдје је презентовао своје радове и умијеће.

– У тој емисији питали су ме шта бих посебно волио да направим, на шта бих се поносио. Ја сам тада одговорио да бих волио да направим велику икону Тајна вечера, на којој има доста детаља – наглашава Думанић. Од тада је израдом мањих икона, усавршавао технику, а 2012. године одлучио је да изради прву велику икону Тајна вечера.

Маринко и Драго

– До сада сам израдио шест икона Тајне вечере, а недавно завршену сам израдио за своју кућу. За икону димензија 1,5 пута 0,80 метара, потребно је и око 35 радних дана. Због већег броја ликова и детаља радим од осам до десет часова дневно – наглашава Маринко.

Истиче да је поносан и на икону Покрова пресвете Богородице коју је израдио по наруџби за једну београдску цркву.

– Икона има бројне детаље, а скучен је простор за рад. Изазов за рад су и иконе које нису честе, односно које људи наручују као завјетне иконе. Морам да нагласим да је значајан допринос развој мог рада дао отац Саво Тодоровић, дугогодишњи свештеник у селу Календеровци. Он ми је помагао приликом налажења икона које су ријетке и давао и упутства како да икона буде у складу са правилима православног иконописа – наглашава Маринко.

Прву изложбу која је организована у Народној библиотеци у Дервенти, имао је 2007. године поводом Васкрса.

– У посљедњих неколико година сарађујем са Туристичком организацијом општине Дервента па излажем своје радове на бројним манифестацијама, сајмовима и изложбама широм БиХ, али и региона – наглашава Думанић који осим икона израђује и сувенире са дервентским мотивима.

Шта је пирографија

Пирографија је један од најстаријих облика цртања. Још у праисторији људи су користећи ватру правили разне облике на дрвету.

Временом се техника усавршила, те се данас њом раде иконе, али и друге умјетнине. Иконе се израђују најчешће на липовој те нешто мање на крушковој дасци при чему се лемилицом или апаратом који се зове пирограф ужареном нити пали цртеж претходно нацртан оловком.

Насљедник

И Маринков унук Драго Савић, бави се израдом икона, такође пирографијом.  Драго, који се родио 2006. године када се Маринко почео бавити иконописом за сада има три рада, а учествовао је и као излагач на Сајму привреде и туризма у Дервенти 2017. године.

Дамир Кљајић – Глас Српске

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here