Vijesti Društvo Митрополит загребачко–љубљански Порфирије предводи чин освећења звона храма Успења Пресвете Богородице

Митрополит загребачко–љубљански Порфирије предводи чин освећења звона храма Успења Пресвете Богородице

4

Митрополит загребачко – љубљански Порфирије, уз саслужење више свештеника Српске православне цркве, освештаће пет нових звона Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

Црквена општина Дервента позива православне вјернике да у суботу, 31. августа, од 8.30 часова присуствују светој литургији, а потом и самом чину освећења.

Од раније је познато да ће пет звона, укупне тежине 2,2 тоне, коштати 160.000 марака.

Дервента Кафе

4 KOMENTARI

  1. Molim nekog kompetentnog za objasnjenje. Moje pitanje je slijedece. Kada ovaj mitropolit ovesta ova zvona, dali tada ta zvona postaju sveta zvona? Moze li zvono biti sveto? Ako moze, koje uslove mora da ispuni zvono da bi bilo sveto zvono? Dali je neko provjerio ko radi u fabrici (livnici) gdje su zvona proizvedena? Jesu li svi livci pravoslavci i krsteni? Zar nije sveto samo ono sto je od Boga svetim proglaseno? Ima li mitropolit boziju punomoc da zvono proglasi svetim? Dali je i konopac kojim se zvono pokrece sveti konopac? Ili je to sveti elektromotor? Molim za pojasnjenje.

    • Узми конопац и стави око врата мој драги Марко ( тј. Махмуте проваљен си) па се тако свето клати до миле воље, мање ћеш смарати

  2. Poštovani Marko,
    Pokušaću da dam neki odgovor. Najprije treba da preispitati da li na pravi način razumijemo hrišćanski pojam osvećenja. U teološkom smislu, svet je Jedini Bog. Želja Božija je da sav stvoreni svijet učestvuje u svetost. Svetost je stanje a ne epitet. Čovjek i tvorevina mogu postati sveti samo ako uzmu učešća u Božijoj Svetosti. Pojam osvećenja može imati različit smisao. Uzeti učešća u zajednici Tijela i Krvi Hristove,za Crkvu znači biti svet. To se najčešće ne poklapa sa moralnim karakteristikama pojedinca, jer svetost nije mehanička pojava. Prvi korak osvećenja u Crkvi je prinošenje Bogu. Osvećenje nije jednostran Bozanski akt u kojem je covjek objekat. U osvecenju čovjek (zajednica)i Bog djelaju ravnopravno. Termin osvecenje moze imati i karakter svecanosti koja se priredjuje u cast zavrsetka hrama ili zvona u ovom slucaju. Svoje suštinsko značenje, ovaj pojam ima u liturgijskom osvećenju hljeba i vina na svetoj liturgiji. Osvećenje nikada nema pravni karakter i tako da pitanje;ko je pravio zvono, ovdje nema mjesta. U nekom smislu sve sto postoji ima učešća u svetosti. Ovo je svečanost kojoj treba svi da se radujemo ili da je poštujemo..

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here