Vijesti Kultura i obrazovanje На Дан словенске писмености уручене награде за најљепши ћирилични рукопис – ФОТО

На Дан словенске писмености уручене награде за најљепши ћирилични рукопис – ФОТО

0

Симболично, на Дан словенске писмености (24. мај) уручене су награде ауторима најљепших ћириличних рукописа пристиглих на “Просвјетин” конкурс.

На конкурс је пристигло 115 рукописа, а комисија у саставу дипломирани сликар Вујадин Малешевић, професор српског језика и књижевности Душица Станковић Ђукић, сликар Зденко Бећаревић, књижевник Милорад Ђурђевић, ђакон Драган Милојевић и протојереј-ставрофор Далибор Ђекић су одлучили о најбољима.

По три учесника конкурса са најљепшим ћириличним рукописом из сваке категорије награђени су дипломом Златно, Сребрно и Бронзано перо, новчаном наградом и књигом са посветом СПКД „Просвјета“ Дервента.

Примјетно је у савременом добу да се све мање и мање пише и на овај начин желимо да подстакнемо на то. Сматрам да би барем до 9. разреда морало више да се поведе рачуна у школама о писању, о правопису и тачности писања, рекао је предсједник дервентске “Просвјете” свештеник Далибор Ђекић, додајући да је задовољан бројем пристиглих радова.

Осим уручења награда ауторима најљепших рукописа, професор доктор Душко Певуља је одржао предавање на тему “Савременост Вука Караџића и његових идеја”.

Певуља је рекао да је јако важно све што је Вук Караџић урадио за српски језик, што је изрекао за српски језик, или остало записано у његовим књигама.

То је све актуелно и данас, није изгубило на важности, снази и истини. Нажалост, од године Вукове смрти, а практично и од половине 19. вијека напади на српски језик, преко тога на српски национални идентитет, а најдиректније на српски народ не престају, интензивирани су крајем 20, вијека и актуелни су у нашем времену, навео је Певуља.

Златно перо код млађих основаца припало је Елени Јутрић (II разред, ОШ 19. aприл, Дервента), Сребрно Данилу Ратковцу (IV разред ОШ Никола Тесла, Дервента), а Бронзано перо Ањи Аџић (V разред, ОШ Никола Тесла, Дервента). Похваљени су радови Уроша Ковачевића (II разред, Власеница) и Катарине Пијетловић (IV разред, 19. април, Дервента).

Код старијих основаца најљепшим рукописом оцијењен је рад Софије Ковачевић (VI разред, Власеница), па потом Сарe Дубајић (IX разред, ОШ Никола Тесла, Дервента) и Нађe Ковачевић (IX разред, Власеница), док је рад Викторије Гавриловић (VIII разред, Хан Пијесак).

Међу средњошколцима Златно перо је припало Тари Ђураш (II разред, Гимназија, Прњавор), Сребрно Андреи Голубовић (I разред, ЈУСШЦ Источна Илиџа, Источно Сарајево), а Бронзано Анђели Самарџији (II разред СТШ Дервента).

– Његујући ћирилицу ми његујемо и језик наших предака. Жеља да са другима подијелим своју мисао ме је инспирисала да се пријавим на конкурс, а иначе пишем ћирилицом. Рад који сам послала писала сам два дана, и то из два дијела по четири сата, било је напорно, али на крају се види резултат, додала је Ђурашева.

У категорији грађанства прва награда је припала Драгани Батинић из Хан Пијескса, а друга и трећа Дервенћанкама Гордана Савић и Сњежани Перић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here