Vijesti Kultura i obrazovanje Ненад Симић, предсједник СКК “Вихор”: Богате су локалне заједнице које имају завичајне...

Ненад Симић, предсједник СКК “Вихор”: Богате су локалне заједнице које имају завичајне писце

0

Предсједник Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента Ненад Симић рекао је да су богате оне локалне средине које имају завичајне писце, и да је од велике вриједности свака објављена књига у локалној заједници, и да је неопходно подржати и афирмисати домаће писце.

Поводом 23. априла, Свјетског дана књиге и ауторских права, Симић је упутио честитку свим ауторима књига, посебно онима који живе и стварају у локалној заједници и Републици Српској.

–  У протеклој години у издању Клуба објављено је шест књига чланова, који су кроз стихове или прозне радове описали љепоте свога краја и свега оног што се може само доживјети у завичају. У том правцу је настојање да афирмишемо домаће писце, заједнички радимо на побољшању услова за издавање књига. Завичајни писци су хроничари времена и најсигурнији траг наше будућности на овим просторима, рекао је Симић.

“Вихор” је већ започео припреме на организацији манифестације Међународни илиндански пјеснички сусрети “Прљача”, која ће ове године бити одржана 4. и 5. августа, а радови за избор најљепше пјесме посвећене љепотама вода већ пристижу.

Већ 18 годину сусрети пјесника ће се одржати у Дервенти, а за исто толико година писати о љепотама вода, понајвише ријеке Укрине је велика и непресушна љубав према завичају.  Добар глас о нашој општини и својеврсни пјеснички амбасадори широм свијета, каже Симић.

У протеклој години објављена је књига „Моје приче и причице“ Савка Пећића, збирке поезије „Дервента ме у загрљај зове“ Таненка Марића и „Срце од стакла“ Гвоздена Нешковића, заједнички зборник пјесама „Вихорово Илинданско саборовање“, затим сликовнице „ Цврчак“ и „Лав“ Милорада Ђурђевића.

Он је додао да је у издавачкој дјелатности Клуб имао подршку локалне заједнице, а на проналаску новчаних средстава за штампање књига највише су радили аутори.

Посавске новости

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here