Vijesti Kultura i obrazovanje Служен помен у част Милована Бјелошевића Белог

Служен помен у част Милована Бјелошевића Белог

0
Посавске новости

У Дервенти је данас служен помен Миловану Бјелошевићу Белом, професору, књижевнику и политичару, који је 21. маја 1992. године погинуо у одбрани родног села Доње Лупљанице.

На гробу у Календеровцима цвијеће и вијенце положила је породица, начелник општине Дервента Милорад Симић, делегација Општинског одбора СДС-а и Српског књижевног клуба “Вихор” Дервента.

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу “Коби људске” објавила му је Заједница књижевних клубова Србије 1986. године, када је са групом истомишљеника обновио рад дервентског Књижевног клуба “Вихор”.

Дио његовог стваралаштва нашао се и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор” у издању матичног клуба, а друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена му је 1988. године.

Пред сам рат Бјелошевић се потврдио и као врстан поета, објављујући самосталну збирку пјесама “Уклећа са липишта”.

Бјелошевић је ратне 1992. године дао пуни допринос отаџбинском рату стрпљењем и обављајући функцију првог предсједника Скупштине општине Српска Дервента.

Због мјера које је препоручио Републички штаб за ванредне ситуације за спречавање ширења вируса корона, данас неће бити одржано поетско вече у част овог књижевника, онако како је Клуб организовао претходних година.

У помен Миловану Бјелошевићу Белом Клуб “Вихор” из Дервенте организовао је контакт са пјесницима из Прњавора, Шамца, Добоја и Дервенте који су говорили стихове родољубиве поезије, те доставили на адресу Клуба пјесме посвећене данашњем дану, које ће бити штампане у прегледу активности Клуба за ову годину.

Посавске новости

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here