Vijesti Društvo Окупљање презимењака у Горњем Детлаку: Брестовци саборовали по шести пут

Окупљање презимењака у Горњем Детлаку: Брестовци саборовали по шести пут

0

Шести сабор Брестовца одржан је у недјељу (4. августа) у Горњем Детлаку поред цркве Свете Петке, а окупило се осамдесетак презимењака и њихових гостију.

Учеснике Сабора дочекали су овогодишњи домаћини, Брестовци из Горњег Детлака, а свештеник Синиша Максимовић из Дервенте у цркви је служио парастос за све упокојене Брестовце и одржао пригодну проповијед.

Потом су изабрани представници Брестоваца из Горње Лупљанице, Горњег Детлака, Ритешића и Глоговице, те су им додијељене ленте. Домаћин овогодишњег Сабора Душан Брестовац из Горњег Детлака дао је „поштење“ и топло поздравио учеснике Сабора.

Дамир Кљајић, идејни творац Сабора Брестоваца, одржао је презентацију родослова братства Брестовац гдје су приказани резултати вишегодишњег истраживања презимена. Родослов Брестоваца приказан је шематски а на њему су уписани мушки чланови Брестоваца – девет пасова уназад или до краја 18. вијека.

За најстаријег учесника Сабора изабран је Миленко Брестовац из Глоговице, а за најмлађег Анђелина Пијетловић (2017) из Горњег Детлака.
Дружење презимењака настављено је уз ручак и музику, а сљедећи Сабор биће одржан у Ритешићу 2020. године.

Према легенди, Брестовци су поријеклом из Црне Горе, а у Горњу Лупљаницу су се доселили у првој половини 19. вијека из Крњина из села Брестова, након чега су добили презиме Брестовац.

Први домаћини Сабора у 2014. били су Брестовци из Горње Лупљанице, а 2015. Сабор је одржан у Горњем Детлаку, такође у општини Дервент. Трећи Сабор одржан је у селу Ритешић у општини Добој, а четврти у селу Глоговица, такође у општини Добој. Пети, јубиларни Сабор одржан је у Горњој Лупљаници 2018. године.

Текст и фотографије припремио Дамир Кљајић

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here