Vijesti Društvo “Окупљени са циљем доброчинства”: Одржан Светосавски бал Кола српских сестара “Царица Милица”...

“Окупљени са циљем доброчинства”: Одржан Светосавски бал Кола српских сестара “Царица Милица” – ФОТО

0
Ђурђа Пијетловић

У организацији Кола српских сестара „Царица Милица“ вечерас је уприличено четврто издање Светосавског бала од обнове ове традиције прекинуте прије осам деценија, чиме је још једном на најљепши начин повезана култура и доброчинство.

Ове године организатори су, поред подршке истакнутом студенту, средства прикупљена овом манифестацијом усмјерили за изградњу Светосавске сале у комплексу Старе цркве.

Сви смо овдје са једним циљем – доброчинством – и вођени Светосављем у жељом да сљедећи Светосавски бал буде управо одржан у новом Светосавском дому. Захваљујем се свим нашим гостима који су подржали нашу идеју, а посебно Славиши Ћуровићу, човјеку који живи у Светосављу и близак је нама и нашим схватањима и који се посебно истакао у литијама у Црној Гори. За ову намјену смо прикупили 10.000 КМ, рекла је овом приликом Ђурђа Пијетловић, предсједник овог удружења које броји 97 чланова.

Светосавска сала ће да има вишеструку употребу, планирамо да изградимо и дјечије игралиште, а већ од понедјељка крећу кровопокривачки, а потом и остали грађевински радови, истакао је протонамјесник Љубиша Новић.

Желимо да до 1. септембра уприличимо свечано отворење и освећење сале на којем очекујемо мноштво свештеника и вјерника који ће доћи да се сви заједно помолимо Богу. Стара црква је започета 1851. године, а 1992. је претворена у прах, и ми данас имамо прилику да уградимо један дио себе и да дамо допринос њеној обнови, рекао је Новић, посјетивши на историјски значај ове богомоље.

Културни дио манифестације употпуниле су сестре Новић својом етно пјесмом, талентована виолинисткиња Маја Орландо, док је част да одржи бесједу припала познатом глумцу Славиши Чуровићу, који је позвао на јединство међу народом.

Свети Сава је био онај који сабира и мири браћу, а његову величину добро познају не само Срби, него и муслимани и католици. Радујем се овој вечери у којој је и Свети Сава са нама, истакао је Чуровић.

Љупки Васић, студенту постдипломских студија смјера машинства на Факултету електротехничких наука у Новом Саду, уручено је 1000 КМ.

Висок просјек и добре резултате није било лако постићи и требало је доста одрицања. Сваки вид подршке студенитима значи и ја се захваљујем организаторима, поручила је Васићева.

Градоначелник Милорад Симић честитао је организаторима из КСС „Царица Милица“ на још једној успјешној духовној и хуманитарној активности, зажеливши да још дуго година организују ову манифестацију.

Иначе, Коло српских сестара у Дервенти основано је двадесетих година прошлог вијека. У бурним историјским догађајима своје дјеловање је прекинуло почетком Другог свјетског рата, а потом наставило почетком деведесетих година, након чега је услиједио нови застој.

Од 2017. године поново је покренут рад Кола српских сестара у Дервенти.

Дервента Кафе

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here