Vijesti Društvo Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата: Оваква окупљања угрожавају суживот и мир

Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата: Оваква окупљања угрожавају суживот и мир

0

Градска борачка организација Дервента, Градски одбор Удружења Ветерана и Градски одбор Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила позвали су поводом најавњеног обиљежавања 31. годишњице оснивања 103. бригаде ХВО у Дервенти надлежне органе да предузму све законима прописане мјере и радње да спријече сваки вид окупљања који би могао да изазове нелагоду или осјећај угрожености већинског становништва у Дервенти.

Саопштење преносимо у цијелини:

Поводом најављеног окупљања припадника 103. бригаде ХВО и сазнања да је дио програма планиран и у непосредној близини централног споменика погинулим борцима ВРС, желимо организаторе и надлежне институције да упозоримо да то изазива немир, огорчење и бијес већине бораца, чланова породица погинулих бораца и заробљеника који су преживјели највеће тортуре.

Нисмо сигурни да ове негативне емоције неће изазвати реакцију која лако може да буде клица нечег много озбиљнијег.

Окупљање организовано на овакав начин и са оваквим садржајем сматрамо чистом провокацијом и гурањем прста у око свим борцима, породицама погинулих, заробљеницима, али и свим грађанима Дервенте. На овакав начин наноси се несагледива штета, тешком муком и великим радом, обновљеног суживота, па чак и мира у Дервенти.

Питамо се шта би било када би људи који су спас од злочинаца нашли у Дервенти и другим мјестима у Републици Српској, организовали овакав или сличан догађај, са истом структуром гостију, у било којој средини у Федерацији БиХ.

Да не помињемо шта би се догодило и на какав „пријем“ би наишли у Хрватској, одакле долази већина учесника скупа, када би, на примјер, прошетали у шајкачама. Тамо је и дрес спортског клуба мотив за напад, а камоли некакво препознатљивије национално обиљежје. Дјелимични одговор на то питање су догађаји у Сарајеву који прате помен страдалим војницима ЈНА у Доборовољачкој улици.

Дервента јесте цивилизована и мирољубива средина, у њој живе цивилизовани и мирољубиви људи, али то не значи да можемо спокојно да посматрамо парадирање оних који су, практично, омогућили да се чине злочини или су учествовали у чињењу тешких злочина над Србима у Дервенти.

Организаторе и учеснике скупа, али и цијелу јавност, подсјећамо да је Дервента српски град, у Републици Српској и да то никаква провокација, нити било шта друго, неће промијенити.

Позивамо све надлежне органе да предузму све законима прописане мјере и радње да спријече сваки вид окупљања који би могао да изазове нелагоду или осјећај угрожености већинског становништва у Дервенти.

Посебно тражимо да се спријечи јавна употреба било каквих симбола које су носили они који су током рата чинили злочине над дервентским Србима.

Будно и пажљиво ћемо пратити све што ће се догађати и нећемо прихватити и мирно посматрати величање организација и појединаца који су чинили злочине над Србима у Дервенти 1992.године.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here