Vijesti Društvo Народ да се окупља око светиња: Епископ Фотије осветио темељ Светосавског дома...

Народ да се окупља око светиња: Епископ Фотије осветио темељ Светосавског дома у комплексу Старе цркве – ФОТО

0

Његово преосвештенство eпископ зворничко-тузлански Фотије освештао је данас темеље Светосавског дома у изградњи у комплексу Старе цркве у присуству свештенства и бројних парохијана.

Епископу су саслуживали архимандрит Симеон, игуман Манастира Бишња, протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, архијерејски намјесник дервентски, протојереј Илија Јовић, парох дервентски и свештеник који је обновио из рушевина Стару цркву у Дервенти, јереј Борис Станић, војни свештеник и парох тешањски, као и протођакон Лазар Илић.

Владика је у својој бесједи истакао важност освећења простора и осмишљавања истога са иконама и светитељима, јер то испуњава и радује свакога човјека, позивајући народ да се окупља око Васкрслог Господа и светиње, те позивајући и многоокупљени народ у Дервенти да помогне изградњу комплекса код Старе Цркве у Дервенти.

Кумови темеља Светосавског дома су Мирослав, Тања, Моника и Алекса Микеревић.

По завршетку обреда освећења Преосвећени владика је одликовао јереја Љубићу Новића, пароха Саборне цркве у Дервенти и сада надлежног на наставку изградње овог комплекса, достојанством протонамјесника за показану свештеничко-пастирску ревност у служби.

Светосавски дом биће капацитета од 150 до 200 мјеста за сједење и служиће за разне прилике.

Стару цркву која датира из 1855. године на Спасовдан 1992. године срушили су до темеља припадници ХВО-а и такозване Армије РБиХ.

Њена обнова почела је у децембру 2017. године, а освештана је 2020. године. Истовјетни храм, али мањих димензија, посвећен је Благовијестима.

Дервента Кафе/Епархија зворничко тузланска

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here